Wednesday, 23 November 2011

2nd Maternity & Children Expo di Midvalley



salam sume....:)

nak tanye korang sume g tak expo kad midvally weekend lepas...sape yg pegi mesti borong gile2 kan...ye la time expo ni aharga murah ckt..kt g ari jumaat...lps keje trus g park kat komuter segambut...pastu naik komuter..tak mau la naik kete..kang tak pasal2 tersekat dlm jem.....mia 1st time naik komuter sampai muntah..pening agaknya naik komuter....

mia ba bye komuter....
tgk la jari mia sampai camtu sekali nak tunjuk kat luar...
pantang nampak tiang mesti nak berdiri...
tak sah kalo tak naik nie...

g ari jumaat takde la sesak sangat.....nak jalan pun lega ckt...kt tak beli ape sgt...just tgk2 je...ade la dua tiga barang je...ingat nak beli mamypoko..yela time expo2 nie bole dapat murah...tapi saiz m dah abis la pulak..ari sabtu baru ade stok baru..tak dapat la nak g sabtu coz kene balik kg...

mia main belon....
beli mia topi...sampai dua tiga empat try...last2 brkenan colour putih hitam..lupa nak snap lak yg beli tu...

1st trial oren...ala dah ade warna nie..
nie besar sgt la pulak..lubang kait besar sampai terkeluar rambut mia...
nie pun cantik tp lubang kait besar...
pastu ade beli Cloth Daiper Lunatos...beli satu dulu utk trial...kalo ok bole beli lg next time...ni pun tak snap pic...huhu...


b4 balik ktorg singgah beli kasut ayah mia.....

Tuesday, 22 November 2011

Selamat Pengantin Baru Nett & Mohsen!!!!

Assalamualaikum kawan2 sume...ape kabar...hope chat2..

last weekend g kenduri kawen kawan kt..net & mohsen...selamat pengantin baru nett n mohsen..kt doakan semoga berbahagia sampai ke akhir hayat.....kebetulan kat penang so bole la balik kg sekali....sambil menyelam minum air.... 

cik mia kembang get ready nak g kenduri anty net & uncle mohsen....
konon2 nak g time nikah...tp tak sempat..sampai2 kat masjid diorang pun dah selamat nikah...

time batal air sembahyang...pengantin pompuan malu2 sampai tak nampak muka..hehe... 

baru nampak muka....cantik kan....suka makup net...simple but nice...
mia suka...kat masjid kawasan lapang....
uniknya weeding kali nie ada 3 pasang pengantin...adik net pun nikah hari yg sama gak...yg bestnye adik net ni nikah ngan jiran sebelah je...jarang dah nak dengar org kawin ngan jiran..selalunye dalam drama ade la kot...hehe...lg 1 pasangan lak x sure adik ke kakak..tp adik beradik ngan jiran net jgk la...

lepas tu ktorg terus g makan kat umah pengantin...dekat sgt ngan masjid....jln kaki 10 minit dah sampai...
sementara nak tunggu member2 dr kl sampai..ktorg lepak2 makan dulu..lauk2 memang sedap...:)

tunggu diorang yang lain dr kl sampai baru g jumpe net kat bilik pengantin....

net & azia
net bz call....
alien n net berposing sakan....
yg kanan sekali tu naomi n raihanah...
kami sume....
mia tak reti diam....
mia n raihanah berebut bag...
akhirnya mia yg dpt...raihanah mengalah kat adik mia...
alhamdulillah...cuaca sgt menyebelahi pengantin2....cuaca panas terik time bersanding....petang kt org balik baru la ujan turun selebat2nye......wah nie memang byk anak  nie...hehe....

lame gak la ktorg lepak kat umah net...mia baik sgt aritu..ckt pun tak nangis....main je...sampai tahap penat sgt baru la breastfeed mia trus dia tido....


azia jd pengapit net.....
time berarak..net sampai 2 pengapit...
3 pasangan pengantin....

suke pic nie...tgh duk kat pelamin pun leh cbuk tangkap gambar org...
yg nie pun suke gak...sampai turun pelamin nak tangkap gambo...
yg pegang bunga tu available lg...
net dikelilingi dayang2....
full pic kat pelamin...
kami bertiga....
 pas kenduri kt balik umah mil kt dulu...mil kt pun ikut balik kl gak...kt gerak ke kl lps maghrib....agak penat gak la...sampi umah dlm kul 12 lebih...memang bercinta la nak bgun pagi kerja....kt tido dah dkt nak kul 3....huhu...mengantuk gile2 la....kemas2 barang g...mia sampai umah tak nak tido lak ..cbuk nak main...agaknye dah puas tido dlm kete....sebab mia tido lambat...esoknye kat TASKA mia tido straight 4 jam kat TASKA.....dari 9 sampai kul 1....pecah rekod tu.....kt lak tak dapat nak tido kat opis sbb keje byk la pulak...nak jengah blog pun tak sempat.....



Thursday, 17 November 2011

dah ganti yang baru....:)

Assalamualaikum!!!!

nak tau ape yg kt ganti....

1. hp baru

 BlackBerry Curve

alah nie pun yg paling murah dalam byk2 bb....tak budget pun nak beli...ingat nak beli yg  seratus ringgit je..dapat call in out & dpt msg dah la...tp setelah dihasut oleh mijie akhirnya tergugat iman..last2 amek jugak..melayang duit....huhu...hope bole tahan 10 tahun la eh...hehe...bole ka?????

sebelum nie pkai nokia zaman tok kadok...kalo nak cari kat luar mmg dh tak wujud lg dah...hp nie kalo letak tengah jalan pun takde sape nak....camera pun takde...huhu....basic2 je...

tp kan korang hp nie memag tahan lasak...lama gak kt pkai hp nie..tp akhirnya rosak gak...nak tau sape punye kerja...sape lg kalo bukan mia....bukan boleh nampak kt pegang hp..dia pun nak jugak..bile dah dapat wajib la masuk dalam mulut...penuh satu hp dengan air liur mia...mula2 dulu speaker je problem...call2 tak dengar org ckp..esoknye bila air liur mia dah kering baru la speaker ok...tp last2 trus dah tak bole on...terpaksa la beli yg baru...

haha..mia amek la hp ibu yg lame tu ye...tp mia cam dah tak berminat lak ngan yg lama tu..lg berkenan kat yang baru ni pulak...amboi...pandai ye anak ibu memilih..nak yg baru je ye...no..no..no....yg nie tak leh ye mia....:P

2.tablet baru...
 SAMSUNG Galaxy Tab 10.1

aduh..tahun nie byk la pulak rasa kuar duit..hehe...tp kt tul2 minat la benda nie..ringan...senang nak bwk ke mana2...kalo balik kampung tak yah bwk berat2...almaklum la sejak dah ade mia nie bag penuh satu kete...

mula2 cam nak beli ipad sbb ipad nie cantik ckt...tp ipad nie klo nak download ape2 kene beli n tak freindly user...kalo G Tab nie free je & freindly...pendek kata cam guna comp biasa tu la...

kt pun skang dah addict ngan benda nie....habis la....laptop yg lama dah pun disampan dalam almari....huhu...mia pun dah tak kacau sangat...sbb yg ni kene touch..so tak de change la mia nak cabut keypad..hehe...

dah2 pasnie jgn beli pape lg ye.....kene berjimat nie.....:p

Tuesday, 15 November 2011

Happy 9 Months Mia.....

Assalamualaikum semua.....

semalam mia dah masuk 9 bulan....:)

bulan nie tak g klinik..so tak tau bape berat  & panjang mia...tapi rasa2nya berat & panjang memang bertambah la kot..dukung memang dah rase la lengoh2 tangan....skang bile masukkan dalam walker dah bole jejak kaki kat lantai..dah bole jalan dalam walker dengan lajunye...hehe..takpe la nnt free2 bwk mia timbang ye...

makan pun skang bukan main selera...mia paling suka makan roti....bg je ape2 makanan mesti  nganga...skang nie tak bg sgt yg masam2 sbb dah tau mia tak bape suke masam2...mia suka kentang...kalo kt wat bubur, kentang adalah diwajibkan...minum susu tak suka dalm botol...nak direct feeding je....kat TASKA minum ckt je..nasib baik time lunch bole tgk mia..so mia minum byk time tu je la...

satu sirap ntuk ibu satu lg untuk mia....
skang dah pandai merangkak naik atas katil n turun katil....mesti korang terkejut kan mia leh naik turun katil..hehe..sebenarnya katil kat umah kt jenis tak tinggi...tu yg mia leh naik turun...tp kalo tak hati2 bole jatuh..takde lak pic katil..nanti next time kt tunjuk...

berdiri still kene pegang... boleh berdiri sendiri sampai ngat lutut je..huhu..tu kira dah advance ckt la...

excited nampak fish... trus melutut....
duduk pun dah fullly by herself...tak yah pegang2..tp mia mmg tak suka duduk..jarang tgk dia duduk btul2...dia lg suka duduk bersimpuh atau menyendeng....tak pun die mencangkung...

suka mencangkung camtu...pastu kopek cat...
berjalan lom lg..tp skang cbuk tolak walker sambil berjalan...tp bukan duduk dalam walker..mia tolak dr luar...

mia bukan suka sgt dok dlm walker tu..after 15 minit dia dah mengeliang liut kn badan mintak di keluarkn....walker tu guna time ktorang nak makan je or time nak bg mia makan..senang nak bg makan..soft seat dah jd barang perhiasan je skang nie..mia tak nak dok dalam soft seat tu diam2 coz mia cpt boring....kalo walker bole la die jalan2 ckt....tp rumah kt kecik je...mia nak jalan pun tak puas..huhu...

dah pandai tepuk tangan..kalo kt nyanyi  mia mesti tepuk tangan or tepuk2 ape2 yg ade kat depan die...pastu senyum....kalo tgk org tepuk2..die pun ikut skali...

skang macam2 words dah kuar dr mulut....cbuk nk berckp...tp gigi belum tumbuh lg..huhu....

dah kenal cat & fish...bile kt sebut dia dah cari2...kat umah ade patung avent...kak sal yang bg... member kt masa kursus KAAK..yg tu pun kalo kt sebut die dah cari2...pastu mia mesti cium2 patung tu & sembang2 ngan patung tu...sweet sgt....

kalo tgk baby tv bukan main g..sampai tak dengar kalo org panggil..pastu ketawa sorang2.... cite favorite mia the cuddlies & poppiz....kalo ade cite nie mmg senang a nk pkaikn pampers....kalo tak ya Alllah bukan main susah g...asyik la nak meniarap je...kalo kt pakaikan pandai lak bukak tu...nak pkai bj pun susah...

kalo lalu playgym kat supermarket mia dah excited nak main...kadang2 sampai taknak lepas...mia suka yg ade stering...pandai la die mengayakannye cam btul2 drive je...

power tak saya..drive sambil berdiri!!!!
sape lak yg hon2 nie!!!!!

ayah tgh ajar mia drive...focus btul2...
kalo g jalan tak mau balik...tak nak naik kete...kalo g shopping dah bole letak dalam troli...ktorg decide tak mau beli stroller...mia mmg tak suka dok dlm stroller..kepantangan dia kalo diikat2 dlm strolller...so drpd jd perhiasan cam soft seat tu...baik la tak yah beli kn...
mia dalam troli
dlm kete kalo tak tido nie la aktivitinya... 
Sekian....:)

Friday, 11 November 2011

Mia kene gigit!!! sedih sangat:-(

Assalamualaikum! ape kabo sume...

last week sedih sangat...mia kene gigit kat TASKA.....:(
sebelum tu dah nampak dah kesan cam lebam kat belakang pinggang mia..tp ckt je la..pastu bgtau kat pengasuh mia..dia kate budak kat TASKA tu gigit..time tu tak kisah la lg...
time tengahari cam biasa la kt g tgk mia kat TASKA....pastu pengasuh mia bgtau mia kene gigit kat kepala...yg gigit tu budak yg sama gak...still kt tak kisah g..sbb bile cek kepala nmpk cam ok je..

pastu time kt nak salin kan bj n pempers tgk2 mia yak ckt...nak pegi basuh la..time nak basuh tu  terkejut sgt kt bile tgk kat pinggang belakang mia dah luka2 n lebam2..siap ade kesan gigitan lg..byk lak tu..sampai 6 tempat..kat belakang tengkuk pun ade...masa tu kt dah mengucap byk2...trus basuh mia pastu trus tunjuk kat pengasuh..

patut la time kt datang pengasuh lain pegang mia...mia tak duduk dalam bilik dia...diorang bgtau mia tak nak makan... merajuk....tp bile kt bg mkn mia mkn elok je....tak dapat nak bayang kan time budak tu gigit mia..menjerit2 agaknya mia mintak tolong..tp sorang pun tak tau mia kene gigit...

ape lg kt terus g jumpe penyelia..suro asingkan n jauhkn budak yg gigit mia tu...dah la gigi budak tu cam tajam2...nasib baik mia pkai bj..agaknye kalo tak pakai bj dengan daging2 mia skali dia makan...sakit hati betul kt...dah la mia tu kecik g...kesian anak ibu.....:(

bila pike2..rase cam nak berenti keje je..nak jaga mia...tak mau hantar TASKA....:(

nie pic amek kat hp je..tak bape clear... nie yg kat pinggang..kat tengkuk tak amek pun...



nasib baik tak demam terkejut...alhamdulillah..mia main cam biasa malam tu...


Tuesday, 8 November 2011

Vitamin E

Assalamualaikum semua....Selamat Hari Raya Aidil Adha!!!!!

camne ngan raya haji tahun nie...kawan2 balik kg tak...kt tahun nie balik penang...tak de prepare pape sangat pun...bj raya recycle raya pose aritu...dapat la sebungkus daging korban.....hehe.....korang camne lak..ade yg korban tak tahun nie....makan daging tu kene la beringat2 ye...esp sape2 yg ade darah tinggi tu...ok....

arinie kt nak kongsi dgn korang pasal vitamin E....adelah kt baca ckt2 pasal vitamin E nie...
korang sume nak tau tak?????tak kira la..tak nak tau pun kt nak cite gak.....hehe..

tau tak korang sumber vitamin E nie boleh didapati daripada kekacang dan minyak-minyak sayuran....dalam marjerin & mayones pun ade gak.....so bape byk Vitamin E yg dibekalkan dlm diet korang.....korang makan tak sayur....sure punye mesti ade antara korang yg tak suka sayur kn.....means korang dah kekurangan vitamin E.....

Fungsi Vitamin E

1.Sebagai penghalang oksida (Mempunyai ciri2 ANTIOKSIDAN), melindungi/mencegah kerosakan sel daripada ancaman RADIKAL BEBAS. R&D melaporkan bahawa 90% masalah kesihatan/penyakit adalah angkara RADIKAL BEBAS.

2.Menolong sel menyerap oksigen....penyelidikan menunjukan Vitamin E mengurangkan keperluan oksigen untuk jantung dan membolehkan jantung mengepam dengan lebih effisyen.

3.Melambatkan proses penuaan.(awet muda).....

4.M enyokong daya keimunan.....merangsang bahagian yang penting dalam sistem perlindungan, menjadikan badan lebih berkesan menghalang jangkitan.

5.Melindungi vitamin A & C dari dimusnahkan.

6.Penyilidikan menunjukan vitamin E berperanan mencegah kanser.

7.Mineral SELENIUM pula menyokong aktiviti vitamin E berfungsi sbg sebahagian drpd komponen glutation peroksida iaitu sejenis enzim daripada keluarga antioksidan.


So, kalo korang tak cukup vitamin E.....kebarangkalian nak dapat kanser tu mmg ada...
mak2 kt usia dah lanjut pun stil nampak muda kn...jerawat pun tak de....sebab diorang masa kecik2 atuk2 kt bg makan ulam2...remaja zaman sekarang nie muka penuh ngan jerawat coz liat nak makan sayur......
btul tak.......nie pendapat kt la....

alah..kt pun sama gak....mane nak sgt makan ulam2...asyik nak makan ayam ngan ikan je...kadang2 kalo mkn tu ....sayur xde pun xpe....yelah..kadang2 kat umah nak masak 2 3 lauk mane la sempatkn...hehe..alasan je kn..padahal malas....

tu lah skang nie kt baru tau nape muka kt nie senang je naik jerawat n bintik2....hehe..so kt ingat kt pun nak amalkan makan vitamin E gak la...:)..atleast kalo x sempat makan sayur telan je pil vitamin...kan senang tu...untuk langkah pertama kt nak try vitamin E Shaklee.....

nak tau nape kt pilih Shaklee....

1.Shaklee guna vitamin E yg asli(d-alfa) bukan sintetik(I-alfa)
2.Sumber semulajadi lebih aktif secara biologi berbanding sintetik
3.Daripada sumber kacang soya
4.Vitamin E tiada kesan sampingan....Vitamin A apabila diambil berlebihan risiko menjadi toxik
5.Ada Selenium-kuasa synergy
6.Satu kapsul ShAklee Vitamin E 4000IU membekalkan jumlah vitamin E spt yg trdapat dalam:
   -40 hidangan (setiap hidangan 1 auns)buah badam semulajadi
   -28 hidangan (setiap hidangan 2 sudu makan)minyak bunga merah
   -24 hidangan(setiap hidanganb 1 sudu makan)mayones

kawan2 camne lak...jom la kt ramai2 makan Vitamin E utk kesihatan n kecantikan dalaman kt....
kalo korang malas sgt nak kuar beli boleh je order kat kt....

 
Vitamin E complex
120 tabs
RM149(WM)/RM154(EM)



nak harga lebih murah dan offer istimewa!!!!

kawan-kawan hanya perlu:
  1. Email ke ladysara84@yahoo.com atau sms/call ke 017 2023543/PM ke www.facebook.sitisarahmohamadnor
  2. Sila buat bayaran ke CIMB:14210071104521
  3. Sila email/sms nama penuh,alamat pos dan no telefon.
Pesanan akan dihantar dengan kadar rata RM10 sahaja untuk Semenanjung Malaysia, dan RM20 sahaja untuk Sabah dan Sarawak.












LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...