Tuesday, 5 July 2011

Amalkan baby Tidur Meniarap

Sejak Mia dh pandai meniarap nie...mia lg selesa tido meniarap....dulu x pandai sgt..kalo meniarap dia x nk tido dh..mst nk dongak kepala...skang dh x...kalo tido menelentang pun..lps bape minit mst die dh tukar posisi meniarap...hehe..

ibu2 kat luar camne lak...baby2 korg sume tido gaya ape????

actually tido meniarap nie bagus untuk baby...
otak baby akan berkembang dengan cepat tau..

selain tu...perasan x..bile baby tido meniarap..kepala baby jap2 tuko kiri..bile penat jap2 tuko kanan...tu la bagus untuk otot leher...otot leher akan jd lebih kuat...

korang msti selalu dengar pasal baby tersedak susu kn....kalo meniarap risiko nk tersedak susu tu kurang la ckt..coz bile baby termuntah susu or bak kate org utara ter''muak''...muntah tersebut akan terus keluar & x kan termasuk semula ke tekak..cuba bayangkn kalo baby tido gaya kuak lentang tu...kalo muntah x ke termasuk balik dlm mulut..tu yg jd kes tersedak susu...

n kite perasan kalo mia tido meniarap die tido lame tau...

n satu lg comel sgt kalo baby tido meniarap...hehe...

wat mase nie tu je la yg kt tau..hehe...kalo kwn 2 kat luar tu ade information or nk kongsi ilmu pasal tido meniarap nie sudi2 la kn....


Mia tido x pkai bantal pun..kalo letak atas bantal pun x smpai berape minit bantal entah kemane die pun entah ke mane...

4 comments:

  1. http://www.vanillacheze.com/2011/07/4-bulan-nur-sarah-amani.html

    sama lah anak elin pun suke tido meniarap...tp org kata bagus untuk otak die.
    kepala pun jd bulat jer x leper.. ;)

    ReplyDelete
  2. hehe..yeke....mmg betul la elin...kt setuju sgt2...

    ReplyDelete
  3. ooo ye ke...baru fiza tau baby tdo meniarap ni bagus...Kadang2 risau gak tkt baby lemas...Tp tgk dia selesa je...Biar je la...tp bila mlm tido selalu terlentang kan balik,,tup tup tgk dah tdo meniarap blk...hahaha

    Kalo dlm islam,, org dewasa tido meniarap tak elok kan????

    ReplyDelete
  4. fiza:hehe...btul tu...baby je elok tido meniarap..org dewasa x elok...kt pernah dengar org ckap nnt iblis syaitan yg hempap kt...tp x tau la btul ke tak...hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...