Thursday, 23 June 2011

Baby selsema ape nak buat ye???

sape2 yg ade baby nk tanye la...kalo baby selsema korang watpe ek...

mia start selsema ms umur 3 bulan...cian tgk...tgh tido merengek2 sbb hidung tersumbat...berbunyi2 hidung...g klinik dr. kasi la ubat selsema warna biru x silp...dh dekat seminggu still x ok gak..

entah camne 1 hari mase g taska..cite la kat pengasuh taska tu(lin namenye)...die pun cite la yg parents kat ctu biasenye bekalkn spray  (diorang g hospital kpj)...bile spray kat idung baby akan bersin n hingus kan kuar...

so kt org pun pegi la hospital tawakal kat ngan opis...jumpe dr. pakar kanak2... x ingt la nama dr. tu...kalo pagi ahad die ade kuar kat nasi lemak kopi o...dr. tu kate patutnye baby x leh bg ubat lg...baby kecik g...

Dr. tu suggest pkai nasal aspirator(nosefrida)...yg nie best ckt....sedut pkai mulut tp x direct to hidung baby....bile sedut bole nmpk hingus tu kuar...x payah masukkn dlm hidung..just letak kat hujung hidung je..so baby x sakit pun(tp mia nangis gak coz x suke org usik idung die)...rsnye kat luar pun ade jual gak...tp mahal ckt la nk banding yg biase2 jual kat supermarket...nie gambonye....mcm pen la pulak....pen tu la letak kat ujung idung.sedut guna yg warna merah tu....bile sedut hingus akan kuar masuk ke dlm pen tu..bole nmpk byk mane hingus tu....

n die bg gak sterimar untuk spray kat idung bg cairkn hingus tu..actually spray tu cume air garam je..x merbahaya lgsung untk baby...penah gak try kat diri sendiri..bile spray air tu akn masuk smpai ke tekak...rs masin cam garam...


dr. tu siap tunjuk demo...trus je dr. tu sedut & spray kat idung mia n byk gile kuar..lps je jumpe dr...belum sempat kuar dr hospital..mia dh tetido kat bahu...agaknye lega sgt idung.....lame gak die tido...smpai kat umah pun stil tido...

so setiap kali mia selsema...just sedut hingus n spray je...so kesimpulannya kalo boleh jgn bagi ubat bila baby selsema k...in case kalo dh teruk sgt...paru2 dh kene jangkitan kuman baru leh mkn antibaotic...:)

Mia ari2 mandi pagi2 kul 6..tu la senang kene selsema....nk wat camne...x kn nk g TASKA bau bucuk kn Mia...tapi ari2 tiap2 pagi n lepas mandi petang mesti spray n sedut....
 tgk tu..tgh mandi sempat tgk camera...  

dh tuko pose duduk lak...


ibu2 kat luar tu kalo ade alternetif lain...leh la kongsi skali...

7 comments:

  1. alololo..comelnye mia..bilelah dapat jumpe mia pulak ni..get well soon ye mia..suruh mummy and daddy jage mia leklok ye..

    ReplyDelete
  2. haha...aunty fiza bile nk wat kenduri...nnat mia dtg...leh la jumpe....

    ReplyDelete
  3. bile lg nk sexy...:P
    beso nnt mane leh sexy2 camnie...
    inilah masenye........huhu...

    ReplyDelete
  4. Kak kat farmasi ada jual x

    ReplyDelete
  5. Salam..nak tny yang warna pink tu bubur kt besen mandi tu beli Kat mana?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...