Tuesday, 8 April 2014

Resepi Sambal Ketuk yang Umphh!!

Assalamualaikum..

Arinie saje je tetiba nak share resepi sambal ketuk..

Sambal ketuk yg umphhh!!

Siapa suka makan pedas mesti suka lah...masak simple je...meh nak share resepi orang jawa nie..mak teh kita yg ajar nie..

Bahan2 simple je..
ikan bilis, cili api, gula n garam..tu je..

Cara2nya...Ikan bilis n cili api goreng ngan minyak...pastu masuk dlm lesung batu.. tumbuk campur sekali ngan gula n garam..siap ;)

Sambal ketuk ni lawan ngan tumis air n masak lemak putih memang terbaiklah!!!!

Selamat mencuba

4 comments:

  1. Tgk tajuk je terus terbayang arwah nenek...sambal ketuk die mmg superb la..pagi raya x layan rendang da klu ade sambal ketuk nenek..huhu..cume cara die masak lain sikit...yg sarah buat ni pun penah try jugak...nyumss..mmg meletop la utk org yg suke pedas kan..

    ReplyDelete
  2. Yeke...takpearwah dah bg resepi kan..rindu2 buat je sambal ketuk tu.. mmg meletopss comfirm nasi bertambah ily :)

    ReplyDelete
  3. dulu tyme study slalu buat nie ngn member sbb nak jimat duit scholar ciput..mmg terbaiklah utk saye yg suka pedas2..terliur nak mkn sambil mengimbau kenangan itu...hiks

    salam perkenalan.. kalau sudi lawatlah blog kitee..heee ;)

    ReplyDelete
  4. hihi..yeke...masa study dulu tak tau pun resepi sambal ketuk nie..kalo tak comfirm dah buat..huhu...ok2 nntkt lawat rumah awak eh :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...