Friday, 3 February 2012

Mia dah ada Akaun ASB

Assalamualaikum....lamanye rasa tak berentry kat blog nie...cbuk sgt nak update blog biz shaklee..huhu...sampai tak sempat nak update blog yg satu nie...hehe...tula..susah gak ada 2 blog nie kan...hehe...

ari selasa lepas kita cuti....cuti hari wilayah...kl cuti selangor tak cuti....on that day kt amek kesempatan bukak akaun ASB mia....actually sejak mia 6 bulan lg kt nak wat..tp asyik tak berkesempatan...huhu...ktorg decide g Shah Alam...saje je g sana..hehe.....

gerak dalm kul 12 camtu...sampai sana trus cr pejabat pos besar dulu...hehe...sempat g nak pos order utk shaklee dr customer....hehe....ingat nak wat asb mia kat ctu..tp parking takde la...so wat kat maybank je la...kebetulan kt pun nak wat loan ASB kat Maybank....

dari kul 2 sampai kul 4 lebih baru la siap segala-galanya...cian kat MIL kt...ikut sekali tp kene tunggu lama...kul 5 baru mkn lunch...huhu...mia lak sonok je...hehe dpt jalan suka la....onde way nak g makan bole lak dia tido...penat sgt agaknya main jalan2 dlm bank...

tido dlm stroller selesa ckt....

ktorg hampir2 tak buat akaun asb utk mia....adeke staff kat kaunter  custemor service tu bole kata yg akaun utk baby dah penuh..dah tutup sebulan dah...b4 nie dah ramai parents datang tp tak dapat wat...masa tu mmg rasa cam sia2 je dtg jauh2...dah takde rezeki mia agaknya...nasib baik ktorg tanye staff kat kaunter lain...dia kata try je dulu....so ktorg pun isi borang n alhamdulillah ktorg bernasib baik....dapat gak mia bukak...

akaun remaja nie sampai umur 18 tahun je...lps 18 tahun kene jual balik pelaburan tu...n pastu kene tukar buku dewasa lak....mia genap 18 tahun pada 14 Feb 2029.....simpan ckt2 lama2 jd bukit...boleh la guna utk mia nakstudy nanti n masa depan mia.....insyaAllah....

 
Buku ASB Mia......

untuk loan kt lak mmg senang je prosesnye...tak byk hal....trus jumpe pgawai kat meja....pegawai tu mintak ic n buku ASB....kt kene sain n cop jari beberapa doc n kene bukak akaun maybank coz kt mmg takde akaun maybank...utk loan ASB nie special ckt...untk open account just perlu RM100 je....kalo ikutkn kene ada RM250....tp nnt akan tolak 70 untuk multistamp....patutnya kene bg payslip...tp kt tak bwkn so just fax je....

berbaloi tau buat loan nie...salah satu cara nak menyimpan utk long term....mijie dah wat setahun yg lepas n dah dapat 1st dividen dah pun.....kt pun wat gak la bila tgk dividen mijie lg byk dari kt...berganda2 lak tu..padahal kt simpan dalam ASB lg byk dari mijie...yelah kt simpan sejak kt start keje dulu dari tahun 2003..mijie baru je bukak acc tahun lepas....

nie buka kita..dah uzur dah...
nie buku mijie...cantik lg kulitnye...
setiap bulan bank akan tolak untk loan ASB nie depands bape byk korang loan la....loan nie lebih kurang mcm menyimpan gak...berapa byk yg bank tolak tu sama dgn bape byk yg korang mampu nak saving utk sebulan...depands pada korang la nak pinjam bape byk n bape byk yg korang mampu nak tolak avery month...mmg sesuai bg yg tak pandai menyimpan...nak tak nak tiap2 bulan duit akan ditolak....so takleh nak ngelat2 skip2 utk saving....hehe...kt wat utk 25 tahun.....so lps 25 tahun nanti bole dapat balik semua amount yg kt dah pinjam....kalo nak berenti separuh jalan pun bole...contoh 10 tahun pastu dah taknak buat loan...korang akan dapat gak duit tu tp tak full la....

1st year mmg agak susah gak la....tp 2nd year dividen yg korang dapat tu dah bole rolling utk byr loan... lupa nak bgtau loan nie layak utk 18 tahun ke atas k.....

tu je la cara utk ktorg improve finance ktorg......hehe...korang mest ade yg lg hebatkn...jom kongsi ngan kt....:)





4 comments:

  1. yanie pn wt gk ASB loan ni...tp kt Easy RHB...yanie wt 50ribu...loan 30tahun...yanie wt tahun lpas lg...br ni dpt dividen 3k gk lh...uhu...kire2 blk, dpt untung dlm 600 setahun... :)

    ReplyDelete
  2. yanie...kt pun wat loan 50 ribu...tp kt wat utk 25 tahun...tu yg paling max kat maybank...mmg untung dlm 6ratus gitu yanie......:)

    ReplyDelete
  3. fiza dah lame wat loan asb ni...Dr zaman bujang...tp fiza wat sikit je...sbb tkt tak mampu bulan2...dividen ok la...Sekurang2 fiza ada simpanan...Sbb fiza ni jenis boros gak...

    tak tau lak utk baby pun ada asb...nnti nak wat kan utk aqif gak la...

    ReplyDelete
  4. fiza:
    btul tu fiza...atleast ade simpanan kan...

    utk baby pun ade fiza...bukak ac utk afiq dr skang..nannt afiq dah beso tak risau kalo nak guna duit utk belajar ke or ape2 ke....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...