Tuesday, 14 February 2012

Mia Qaisara is 1 Year Old......



Assalamualaikum...hari nie mia genap 1 tahun.....ya Allah cepatnya masa berlalu.....my baby is 1 year old today???......mcm tak caya la pulak...rindu pulak kat mia time baru lahir.....time botak2 dulu..hehe...alhamdulillah semua berjalan lancar...

mia baik sangat malam tadi...tido awal lak tu..kul 9 lebih dah tido......arinie ondeway g keje mia tak tido pun...agaknye dia tau kot today is her birthday...cian mia..terpaksa tinggal kat TASKA..patutnya ibu spend time utk mia...huhu...nak wat camne..ibu kene keje....takpe petang kang kt beli kek ye mia....:)

tok mak pagi2 lg dah call wish birthday kat mia...tq tok mak!!!!!

macam biasa la nak cite kat korang ape perkembangan mia...hehe...
alhamdulillah mia dah pandai jalan....last 2 weeks balik kg...petang tu sambil pegang book tiba2 mia bangun n jalan sendiri...jauh pulak tu...dekat 1 meter gak la..hehe...selama nie 2 3 tapak je dah terduduk or ambil jalan mudah merangkak je la...lagi cpt sampai...huhu...skang nie asyik nak jalan je....kalo g supermarket tak mau dah dukung...nak jalan je....disebabkan terlalu penat jalan...mia skang dah pandai golek sambil baring2...pastu sambung balik main...


ade 1 masalah besar...mia skang kalo g supermarket jumpe je toy dah takmau gerak mana2...nak stay je main kat ctu...kalo angkat..nangis2....


memanjat no.1....skang dah pandai panjat sofa...duduk cam org besar....nasib baik pandai turun sendiri..mia nie  trlalu berhati2..turun slow je...kaki dulu baru bdn...so tak risau sgt kalo dia memanjat...


skang nie kalo nak mandikan bukan main susah lg...maklum la dah dapat kaki..tak mau dah duduk dlm bath tub diam2..kejap nak kuar..kejap  masuk balik...risau betul takut jatuh...so sblm jatuh tiap2 kali mia mand kt letak tikar getah...so takde la licin sgt....nasib baik la ayah yg selalu mandikan...hehe..keje ibu sambut mia bila dah siap mandi....hehe...


macam biasa stil tido lambat ari2...malam td je tido cepat...tp skang dah senang sikit nak pujuk mia tido...tutup je semua lampu....pastu buat2 tido....nant mia boring la sebab kena main sorang2...mula2 dtg ajak main tp tak dilayan...lama2 trus baring kat sblah ibu...pastu ibu cpt2 bg nenen trus tido.... hehe...yg sweetnya lps nenen trus bergolek kat ayah...


skang nie mia makan mmg byk...satu mangkuk dia bole habiskan.....makan bubur 3 kali sehari..pagi, tghr n malam..petang ibu bg mkn roti je....weekend aritu kt dok tgh masak..tiba2 mia dtg kat dapur bg bekas makanan...pandai ank ibu...nak bgtau yg mia lapo la tu...hehe...arinie bubur special ade tambah daging....:)


masih tak berubah..sampai skang still refuse botol susu....kat TASKA kalo ibu tak datang lunch hour mmg tak minum susu la....penah gak try rasa ebm tu..tp mmg tak sedap la..rasa cam santan tu...huhu...so mulai semalam kt tak mau dah bg mia ebm...kt bg yg fresh je yg tak beku...rasa stil sama g...tgk camne..mia nak tak minum...tp alhamdulillah...sampai hari nie mia stil minum breastmilk n tak campur susu formula lg....means genap la setahun my breastfeeding journey.....:)


mia paling suka book skang...dah pandai tunjuk2 pic dlm book...dlm byk2 book mia suka animal book coz dlm tu ade cat...skang nie sume binatang mia panggil cat....aduh...camne nak watnie....

satu lg tabiat baru mia...suka wat sengeh cam org nak hembus hingus tu...kdg2 sampai terkeluar hingus...huhu... tp bgus gak...senang ibu ngan ayah tak yah susuah2 nak sedut hingus...

mia skang dah pandai terima arahan....kalo mia wat salah lps kene sound trus tak jd wat.....mia paling dgr ckp ayah...kalo 2 3 kali ibu tgur mia tak makan saman ibu trus panggil nama ayah trus stop n gelak2...pastu wat pandang tempat lain ke or pandang tv ke...cite tak sedap pun tgk gak...ayah mia ckp kalo mia wat salah bole tahu...dia mesti pandang  je ayah...pandang tanpa sebab...antara kesalahan yg mia selalu wat masuk benda dalam mulut, suka g kat tempat cd n rak tv....suka panjat n kembur barang....suka nak masuk bilik air....

ape lg ye..tak ingat dah...semalam wish kat ayah...hari nie wish kat mia lak.....

Happy Birthday Mia!!!!!!Luv U So Much!!!!!Ibu cyg Mia....Hope mia wil always happy n sihat selalu.....:)

Ya Allah permudahkan lah pembesaran anak ku....murahkan rezeki anak ku dan lindungi lah anak ku!!!!!Amin!!!!
pic pagi tadi....mia toncet 2 arinie...






7 comments:

  1. happy 1st birthday to si comel mia..smga jd ank yg solehah dan taat kpd ibu dan ayah..suke sgt tgk pic n perkembangan mia..

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..dah besar dah mia ye..boleh dapat adik ni.^__^

    ReplyDelete
  3. Ayue Ramli:
    Tq anty.....ibu ckp dia suka statement anty tu...ye mia kene taat pd ibu n ayah n jd ank solehah...:)

    ReplyDelete
  4. happy besday mia...aleesya lg 10hari genap setahun...ble lh kte nk jumpe eh mia...hehehe

    ReplyDelete
  5. happy besdey mia!!! semoga jd anak yg baik ok...byk nyer progress mia..

    ReplyDelete
  6. Azhafiza: fiza....insyaAllah...tahun dpn eh...hehe...

    yanie: thanks anty yanie...tulah aleesya pun dah nak setahun...tak jumpe2 g....huhu...

    mama alma: tq...anty...:)

    FiZa: tq anty fiza...tulah progress byk coz time tido je mia diam....hehe...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...