Friday, 22 June 2012

Saya sudah 1 tahun 4 bulan 8 hari!!!!!

Assalamualaikum semua....

Nama saya Mia Qaisara....umur saya 1 tahun 4 bulan 8 hari.....sy skang dah laju berlari...ayah selalu kejar saya....saya dah pandai masukkan block dalam lubang n dah pandai susun blok tinggi2....terror tak saya...cartoon kegemaran sy skang upin & ipin.....best la cite nie sampai rasa tak mau bergerak....ibu kata cite nie bagus sebab byk pengajaran....

saya tinggal dengan tok mak skang...tok mak tu rajin sangat sembang ngan sy....sy pun skang dah ikut mcm tok mak asyik nak sembang je....saya makan byk skang...sbb ibu jarang balik tengahari nenen sy....perut saya lapar sgt...so sy makan je la nasi byk2...time makan saya makan..time tok mak makan pun saya makan jugak...semua yang tok mak makan sy pun makan....tp takde la sy beria2 mkn...kalo sy dah kenyang nant sy geleng kepala.....
 
saya nak buat luahan hati nie....

ibu ngan ayah skang dah tak bawak sy g kerja macam dulu2....saya sekarang tinggal dengan tok mak.....dah tak pegi TASKA lg....sedih sangat....napa tak bawak saya jalan2 pagi2 naik kete dah skang....:(

tengahari ibu dah jarang nenen saya....kejap datang esok tak datang dah....kalo ibu dtg tengahari sy dah tak pike lain terus pimpin tangan ibu n suro baring....rindu sgt nak nenen....

selalu lps kerja ibu ngan ayah amek saya kat TASKA....sekang dah dekat nak malam baru balik....bz sangat ke....geram la sy....balik lambat means lambat la nenen...untuk lps kan gian sy hisap semua bucu2 toy or kain...huhu....

malam2 ajak main semua cbuk nak tido....dah la siang jarang jumpe cam dulu...malam pulak tak nak layan saya main....skang pun ibu ngan ayah dah tak mandikan sy....tok mak yg mandikan..... tulah skang sy akan mengamok2 mintak ibu bwk sy pegi bilik air.....sy nak mandi tp ibu basahkan bdn je....dia kata dah malam2 buta pukul 12 mlm mana leh mandi...tak kisah lah...janji ibu layan saya....hehe...lgpun sy tak bole tido la kalo bdn tak selesa...

pagi2 sy dah bangun awal2 takut ibu ngan ayah tinggalkan sy....sy nak ikut!!!!!! jgn tinggalkan sy!!!!!!

bila ibu ngan ayah dah g keje terus takde mood nak main....baik saya tido je....:(

Ibu cepat la berhenti keje...bole tgk ibu hari2....nak nenen pun senang......

Wednesday, 30 May 2012

Hari nie mia dah 15 bulan 16 hari...



Assalamualaikum...

lamanya tak update blog....cian kat mia...ibu lambat update mia 15 bulan...huhu...2 minggu nie mmg bz sangat....tak menyempat nak blogworking jgk....bukan tu je...bz sampai lupa mia patutnya checkup bulan nie...nasib baik la ternmpak post kat group fb bgtau yg ank nak g checkup...huhu...

selasa aritu baru bwk mia g check up...panjang mia skang dah 75cm n berat mia naik 0.5kg je...8.5kg dah skang....tgk berat cam ringan tp rasa cam bole tahan jugak mia nie kalo dukung...mia g klinik checkup je kali nie...tp cam org kene cucuk....bukan main marah lg...tak kasi bukakkn bj n pempers..tak mau duduk kat penimbang...nak ukur panjang pun susah...mana taknya...meronta2 macam nak kene cucuk...sabar je la ank ibu nie...pastu cbuk nak kuar dari klinik...sampai tersepit tangan kat pintu....

gigi mia dah nak masuk 8....dah bole bg makanan yg besar2 n keras...mia dah pandai kunyah...mia skang suka sgt mkn nasi goreng....makan memang selera...tp ada memilih ckt...air masak dah pandai mintak sendiri...minum pun byk...:)


skang dah pandai sebut nak, tak nak, kak(bukak), ayah.....suka bsembang2 ikut bahasa dia lah...kt pun tak paham...skang kalo nak main tak mau sorang2...kt diajaknya main sekali...nant tiba2 dtg kat kt pegang tangan n pimpin sro main dgn dia or g kat pintu suro jalan kat luar...ade sekali tu kt penat sgt...mia dok ajak main...kt tertido dia nangis2 kejut kt suro main...tak tau berapa kali tido dah kt...setiap kali tertido mesti mia nangis suro main ngan dia...

mia suka main toy yg padankan bentuk tu. yg masukkan dlm lubang tu... kalo tak bole masukkan mia mintak tlg ibu....hehe...tp pandai dah masukkan sendiri skang....

ibu nie tak bole nak masak kat dapur...jap lg cik mia pun datang...pastu pimpin ibu g depan...suro tgk tv sama2.... 10 kali kt g dapur 10 kali la mia jemput g depan...huhu...

mia paling suka tilam sekarang...nampak je tilam dah tergolek2 sonok...bila ckp sleep...mia amek bantal n terus baring...

dah pandai mintak kunci pastu terus g pintu n cari kasut n duduk pakai kasut...last week balik kampung penang...mia asyik la bawak kasut nak suro bukak pintu nak main kat luar.....sampai kt terpaksa sorokkan kasut...lepas tu dia g try lak kasut ibu....

mia skang suka panjat....semua tempat dia nak panjat...berlari pun dah pandai..tak larat nak mengejar.....

bile sebut eyes...mia tunjuk mata....
bile nampak berus gigi mia dah nganga nak berus gigi....
kalo pkai seluar dah pandai angkat kaki sendiri...baju pun sama...dah pandai angkat tangan...
bila sebut Allahuakbar....mia dah cr sejadah nak solat...nak pkai telekung jugak...
mia dah pandai sapu sampah....hope sampai ke besar la ye...bole tlg ibu... 
bila sebut hanger...mia terus amek hanger dalam bilik...

kesimpulannya mia suka tiru apa org buat.....:)










maaf ye kawan2...mayb kt bz ckt skang nie coz cbuk dgn pembukaan TASKA....nant free2 kt update about TASKA lak eh...

Friday, 11 May 2012

Payung Mia.....

Assalamualaikum....nie 1 lg favorite mia...PAYUNG.....

pantang nampak nie..cbuk nak pegang...payung besar mana la larat nak pegang kan....aritu time g LOSTWORLD...jumpe la payung kecik....ape lg ktorg sambar je la....ha....baru la mia bole pegang....hehe..

jom tgk gelagat mia with her payung....:)

Thursday, 10 May 2012

Main bowling.....

Assalamualaikum semua.....hope cht2 ye...kt baru je demam 2 hari lepas....plus batok selsema...skang ok dah....tp baok selsema tak baik g.....tulah myb cuaca skang nie tak menentu...

entry kali nie nak cite paasal bowling..actuaaly cite dah lama tp nak cvite jgk..hehe...tak ingat la bape ari bulan....tak silap minggu tu weekend ade perhimpunan BERSIH....sepatutnya ofis kt CKBA ade wat perlawanan bowling sabtu tu tp tak jd..tukar hari khamis sebelum tu....dah la nak main bowling tu betul2 tengah kl..kat TIME SQURE.....jawabnye kul bape la nak sampai..silap2 tak bole masuk kl pun sabtu kan...

best gak main..dah lama tak main sebenarnya plus memnag tak berape nak tau gak main bowling nie..huhu..tp belasah je la..org dah ajakkn.....:) tp kali nie main ade improvement la...selalu nak jatuhkan pin bukan main susah g...asyik masuk longkang je...kali nie ade la sekali dua dapat jatuhkan semua...sekali dua je...hehe..tp dah rasa cam bangga woooo.....

1st time tau bwk mia main bowling sekali....mia sonok sgt dapat ikut.....senyum lebar.....:)

jom la tgk picture....k....

mia yg peramah...dok ytegur org...nie dlm monorel...

ayah kene jaga..kalo tak mau jatuh kang....

nie team kita....tak termasuk mia..haha...

penat main bowling eh mia...

kt minum dulu....




yg pkai bj hijau tu boss mijie...en. lamin...dah tukar ke CPUM...yg pkai tudung tu urusetia 'kak is'...


mia ngantok dah...

mia n ayah posing...

nie la big bos kat CKBA...pengarah kanan 'Datuk Amer'...bj belang2 gtu....

en. lamin bg ucapan ....


Kesimpulannya...sonok......siapa yg menang hadiah mantap2 tau...dpt pakej percutian....yg jatuhan pin terendah pun dapat gak baucer 50 ringgit...kalo tau la....buat2 tak pandai main kan..hehe...

Thursday, 3 May 2012

My baby girl dah pandai panjat......

Assalamualaikum....

lama dah tak bersua..huhu...sekejap betul masa skang....mia pun dah besar sekarang..rasa cam baru je lg mia berjalan....skang dah pandai memanjat..g mana2 mesti nak panjat sana poanjat cni....nie sume penangan hari2 training kat TASKA main gelongsor hari2.... 

nie nak cite la kisah mia memanjat tanpa disedari..huhu...ayah dok layan fb....ibu lak dok layan tv.....anak panjat pun tak perasan... nasib baik la tak hempap mia....meh nak tunjuk ulang tayang peristiwa....








memang tak menjangka yg mia leh duduk dlm tu....huhu....budak kecik nie dah ada macam2 skill....poneng kepala.......selepas kejadian tu terus ibu angkut bwk masuk bilik n kunci....

Friday, 20 April 2012

Sabtu bersama kawan-kawan ku....:)


Assalamualaikum......

Sabtu lepas member kt alin n fizam ade wat kenduri doa selamat.....sepatutnya kenduri start kol 11 pagi...tp ktorang lambat sampai...12 lebih baru sampai...huhu...sori alin n fizam...ingatkan bol g on time...tp ade je keje kat umah nak disiapkan....nasib baik member2 yg lain pun baru je sampai..hehe...thanks alin n fizam for invitation....

nie geng2 kt yg dtg kenduri tu....dr kiri nisa, yati & syed rosman, hani...
sorang lg takde dlm pic nazman..
birthday GIRL...'alin'....
yg pkai bj melayu pink tu fizam....
mia renung nasi yg tak mau dimakan..badmood je kat umah alin...
hani n nazman.....
mia pinjam basikal amani...bukan main suka lg..
actually petang tu ktorg nak wat baby shower untuk hani....hehe....tp hani tak tau pun...hehe....hani ingat kt sorang je nak g umah dia...kat umah alin ktorg berlakon depan hani cam takde pape je...sementara nak tunggu yg lain sampai kt pun kelentong la hani kata nak g kedai...hehe....nasib baik hani percaya.....

dlm kul 4 camtu rasanya..ktorg pun serbu rumah hani...ktorang wat potluck....alien bawak paling byk makanan...mentang2 la husband dia tauke jual makanan...hehe....tp memang sedap pun..korang kalo nak order nasi goreng ke,mee goreng ke..bole order kat alien nie..harga murah je....

tgh tunggu nak mkn...
nie aisyah...baby yati n syed....gerammm tgk pipi dia....
azia, aisyah n nisa...
mia n raihanah...tu kuih yg hijau tu kuih bakar yg tak macam...
alien yg bwk...
kt bawak bihun..
nasi goreng,mee goreng n bihun singapore tu alien yg bwk...

yang puding colour pink tu yati bwk...memang sedap...
air ribena nisa yg bwk...
hani bertudung hitam dgn perutnye yg kecik je...
padahal dah 8 bulan tu...
semua tengah kusyok makan tp tgk la ank dara sorang tu dok menonggeng...
mijie mkn tak berenti..
 
azia n yati...

aisyah syok je tido bawah accond..
sesi buka hadiah...
alien jd wakil....
hani happy dapat hadiah...
nie la hadiah nye....nursing pillow...
bestnye mia n ayah dok kat ctu...
b4 balik amek pic....

nursing pillow tu tauke nye yati.....hehe...sape2 nak beli bole la contact yati nie...hehe...tp memang best la pillow nie...

sonok betul dapat jumpe n sembang2.....BEST!!!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...