Tuesday, 12 July 2011

Cloth Dypers

Ibu2 kat luar sane...baby korang pkai drypers ape ek....kt wat mase skang nie lebih selesa bg mia pkai mummy poko...tp skang kt dh mula nk berjinak dgn CD pulk..bukn CD player tu tau...hehe...CD yg nie stand for cloth dypers...lebih kurang cam lampin pakai buang gak..tp yg nie x yah buang..bole pkai semula mcm zaman2 kt dulu pkai lampin biasa je...lps pkai bole cuci & pkai semula.....

CD nie bgus coz boleh jimat belanje...x mahal pun...kalo jenama cooler baby tu RM26 je...selain tu CD nie mesra alam...drypers yg kt duk beli tu ade bhn chamical...yg nie xde..so kalo baby korang ade penyakit ruam ke or kulit sensetif bole la try ...baby akan rs selesa bila pkai CD...

kt baru je beli 4 n jenama yg kt pkai 'Cooler Baby'...nnt nak tambah la koleksi lg....buat ms nie kt pkai kn Mia waktu mlm je...g TASKA pkai 'mummy poko'..kalo collection dh byk baru la nk try pkai kat TASKA lak...CD yg dh pkai just mintak pengasuh letak dlm plastik je kn..nnt balik umah baru basuh..basuh pun xde la susah sangat...kacang je..

Actually CD terbahagi kepada 2 bahagian k...

  • pocket pant
  • insert (yg ade tulisan coolababy tu)
 

semua CD yang baru dibeli perlu dibasuh sekurang kurangnya 3 kali  dengan air  (tanpa sabun) sebelum menggunakannya sebab nk dapat maximum absorbency daripada CD tersebut....maksudnye basuh pastu jemur smpai kering n ulang sampai 3 kali..

waktu siang, letak 1 insert je untuk penyerapan sepanjang 4 jam (bergantung kepada berapa banyak baby kencing)

malam lak pakai 2 inserts, boleh guna 8 jam(dari jam 10 malam ke 6 pagi)

tukar CD setiap kali baby poo..dan apabila CD sudah berat(3-4 jam)  

sehari ada 24 jam, 1 CD untuk 4 jam = 6 CDs

Macam biasa, rendam, rinse guna washer machine n jemur CD
(elok letak CD dalam laundry bag sebab takut jahitan CD tu cepat rosak )
 
kalo CD terkena najis siramkan air ke CD itu untuk membuang najis...
Lepas tu, boleh bilas CD yang terkena air kencing dan najis tersebut sehingga hilang baunya...kalo x ilang jugak biar je..masuk terus dlm washer machine nnt warna kuning tu mst ilangnye...
 
kalo najis x bole nk ilang gak...letak sabun kat tempat yg terkene najis tu..pastu
buat ‘soak mode’ selama 8 hours....InsyaAllah hilang...


JANGAN guna softener tau sbb akan tinggalkan ‘lapisan’ wangian
pada inner (bahagian dalam) CD n yang boleh menyebabkan CD kurang menyerap

Ade byk g jenis CD yg menarik2 kat luar tu...ade yg bercorak2..kartun2 pun ade...geram je nk beli....

 



Ini la rupenye bile baby pkai CD...Tgk la Mia tu bukn main susah lg nk pkaikn...keje nk meniarap je...nsb baik gune jenis CD velcro....


4 comments:

  1. masa pakai cd nih merah2 x montot cik bam awk tuh?

    ReplyDelete
  2. elin:so far xde la pulak....elin gune cd gak ke...

    ReplyDelete
  3. akak nak beli jugak.. nak jimat..:D

    ReplyDelete
  4. beli la long...cd xde bhn chemical...bgus untk tascha yg kulit allegic...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...