Tuesday, 15 November 2011

Happy 9 Months Mia.....

Assalamualaikum semua.....

semalam mia dah masuk 9 bulan....:)

bulan nie tak g klinik..so tak tau bape berat  & panjang mia...tapi rasa2nya berat & panjang memang bertambah la kot..dukung memang dah rase la lengoh2 tangan....skang bile masukkan dalam walker dah bole jejak kaki kat lantai..dah bole jalan dalam walker dengan lajunye...hehe..takpe la nnt free2 bwk mia timbang ye...

makan pun skang bukan main selera...mia paling suka makan roti....bg je ape2 makanan mesti  nganga...skang nie tak bg sgt yg masam2 sbb dah tau mia tak bape suke masam2...mia suka kentang...kalo kt wat bubur, kentang adalah diwajibkan...minum susu tak suka dalm botol...nak direct feeding je....kat TASKA minum ckt je..nasib baik time lunch bole tgk mia..so mia minum byk time tu je la...

satu sirap ntuk ibu satu lg untuk mia....
skang dah pandai merangkak naik atas katil n turun katil....mesti korang terkejut kan mia leh naik turun katil..hehe..sebenarnya katil kat umah kt jenis tak tinggi...tu yg mia leh naik turun...tp kalo tak hati2 bole jatuh..takde lak pic katil..nanti next time kt tunjuk...

berdiri still kene pegang... boleh berdiri sendiri sampai ngat lutut je..huhu..tu kira dah advance ckt la...

excited nampak fish... trus melutut....
duduk pun dah fullly by herself...tak yah pegang2..tp mia mmg tak suka duduk..jarang tgk dia duduk btul2...dia lg suka duduk bersimpuh atau menyendeng....tak pun die mencangkung...

suka mencangkung camtu...pastu kopek cat...
berjalan lom lg..tp skang cbuk tolak walker sambil berjalan...tp bukan duduk dalam walker..mia tolak dr luar...

mia bukan suka sgt dok dlm walker tu..after 15 minit dia dah mengeliang liut kn badan mintak di keluarkn....walker tu guna time ktorang nak makan je or time nak bg mia makan..senang nak bg makan..soft seat dah jd barang perhiasan je skang nie..mia tak nak dok dalam soft seat tu diam2 coz mia cpt boring....kalo walker bole la die jalan2 ckt....tp rumah kt kecik je...mia nak jalan pun tak puas..huhu...

dah pandai tepuk tangan..kalo kt nyanyi  mia mesti tepuk tangan or tepuk2 ape2 yg ade kat depan die...pastu senyum....kalo tgk org tepuk2..die pun ikut skali...

skang macam2 words dah kuar dr mulut....cbuk nk berckp...tp gigi belum tumbuh lg..huhu....

dah kenal cat & fish...bile kt sebut dia dah cari2...kat umah ade patung avent...kak sal yang bg... member kt masa kursus KAAK..yg tu pun kalo kt sebut die dah cari2...pastu mia mesti cium2 patung tu & sembang2 ngan patung tu...sweet sgt....

kalo tgk baby tv bukan main g..sampai tak dengar kalo org panggil..pastu ketawa sorang2.... cite favorite mia the cuddlies & poppiz....kalo ade cite nie mmg senang a nk pkaikn pampers....kalo tak ya Alllah bukan main susah g...asyik la nak meniarap je...kalo kt pakaikan pandai lak bukak tu...nak pkai bj pun susah...

kalo lalu playgym kat supermarket mia dah excited nak main...kadang2 sampai taknak lepas...mia suka yg ade stering...pandai la die mengayakannye cam btul2 drive je...

power tak saya..drive sambil berdiri!!!!
sape lak yg hon2 nie!!!!!

ayah tgh ajar mia drive...focus btul2...
kalo g jalan tak mau balik...tak nak naik kete...kalo g shopping dah bole letak dalam troli...ktorg decide tak mau beli stroller...mia mmg tak suka dok dlm stroller..kepantangan dia kalo diikat2 dlm strolller...so drpd jd perhiasan cam soft seat tu...baik la tak yah beli kn...
mia dalam troli
dlm kete kalo tak tido nie la aktivitinya... 
Sekian....:)

6 comments:

  1. :) seronok tgk perkembangan mia lah..
    happy jer..

    bagus lah mcm2 dia explore. atleast dia aktif.

    happy 9 mths syg.

    ReplyDelete
  2. elin:
    tq anty elin...:)

    btul tu elin..aktif tandanya cht kn..syukur alhamdulillah..

    dok tgh byg kalo dah pndai jalan camne pulakkn...

    ReplyDelete
  3. happy 9 months mia...byk gk progress mia kn...ble lh aleesya nk jmpe mia :)

    ReplyDelete
  4. yanie:

    tu la...kalo aleesya jumpe mia leh diorang sembang same2 kn...hehe...

    ReplyDelete
  5. wahh Mia kemaen lagik minum sirap kau nakk...hahaha

    suker tengok gambar mencangkung Mia sambil kopek catt..hahaha sweet gila rasenyer..

    happy 9 months mia,membesar dengan baik yer sayangg...:)

    ReplyDelete
  6. hakak CNN:

    tq aunty...

    sirap tu mia tak leh minum pun..ibu tak kasi:(

    cat umah ibu tak cantik la anty...tu la mia kopek...hehe....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...