Friday, 16 December 2011

Mia Qaisara 10 months

Assalamualaikum...

hari nie mia dah masuk 10 bulan 2 hari...:)
semalam g check up kat klinik...berat mia 7.45kg & panjang mia 67cm...
 

nurse kat klinik ada bg advice pasal pemakanan mia...nurse suggest tambah sumber kalori dalam makanan mia mcm minyak,cheese n marjerin..minyak kt dah penah bg..kalo kt wat sup sayur kt mmg tumis bwg dgn minyak sekali....b4 letak garam kt asingkan dulu sup utk mia...tapi elok bg minyak zaiton...cheese n majerin kt tak berani nak bg b4 nie..tp nurse dah bg green light so dah bole bg....nurse sugggest campur cheese tu dalam bubur nasi...

kalori nie la yg bg berat bdn baby naik....patut la berat badan mia naik ckt2 je...baby lain sume dah hentam sampai 8-9kg...mia still duduk kat tokok 7 tu lg...tp nasib baik stil dlm border putih lg...:)

mayonis nurse tak bg makan lg coz dalam mayonis ada perasa yg tak sesuai utk perut baby...kalo dalam makanan tu ade yis pun tak bole bg gak...kalo leh bagi sayur yg hijau2 tu...

next kt cite pasal perkembangan mia setakat nie k...

duduk memang dah tegap...dah suka duduk skang...baru tau duduk tu best...dulu langsung taknak duduk...nak berdiri je kejenye...skang nie kalo nak g makan kat luar pun dah senang..mia dah tak kisah duduk dalam baby chair tu...pasang galaxy tab...bukak baby tv cuddlies....tgk dgn kusyuknye sampai tak hingat dunia dah...kalo abis mesti dia bg signal mintak on kan balik..

ayu nye saya...
mia suka sangat duduk camnie...
garangnye muka...
bestnye bersandar...
seksi la mia...time nie tengah demam..balut badan mia ngan tuala..
kusyuk tgk cite cuddlies...

tp skang nie mia dah mula nak berdiri sendiri..sambil pegang barang mia berdiri dalam 10 saat camtu...ada sekali tukt ajak tepuk tangan ..mia tepuk sambil berdiri....pic berdiri takde la pulak..

tgk pic nie nampak cam dah beso no mia nie..

dah pandai kembur mainan...bile ibu simpan mainan..pastu mia sepah kan sume sekali...

dah pandai babye....semalam mase nak amek mia kat TASKA mia tido lg...so kt kejutkn la dia...tgh lalok2 mengantuk sempat lg lambai tangan kat cikgu TASKA sambil kesat2 mata....onde way balik tu ade bas rapid kl lalu.....tiba2 mia terus sebut 'cat'..rupe2nye kat bas tu ade gambo 'cat'....

mia memang suka tiru apa yg ayah wat...malam td ayah housekeeping....time ayah tengah vakum bilik die pun cbuk gak nak vakum....time ayah nak setting2 mop lak..mia amek vakum bwk masuk bilik n gerak2kan vakum macam ayah wat..kalo tak...mop pun dia nak wat gak...tp yg tu ibu ngan ayah tak benarkan...perkataan terbaru yg mia ikut ayah sebut ialah 'yea yeah'....'cat' tu pun ayah yg ajar...hari2 tgk ayah pkai remote tv...skang mia pun dah pandai ..amek remote pastu tunjuk kat tv..cam ayah wat la...

ada gaya tak saya....
oh..td ayah vakum kat bilik..nak wat cam ayah gak la...

kt lak ajar mia kenal 'pokok'...pagi2 time nak g keje kt mesti tunjuk pokok bunga auntie depan umah...kalo kt tanya'mana pokok' mia dah cari2...tp tak pandai sebut g....

skang suka makan bubur dengan sup...kalo kt wat sup sampai berbunyi2 mulut...nak bgtau la ibu dia  masak sedap sgt..hehe....

dah ada perangai selfish ckt...sume barang die punye sorang..tak mau kongsi ngan org..kalo kat TASKA..sape duduk kat tempat tido mia mesti kene halau...huhu..kalo duduk atas riba cikgu die sorang je bole..org lain tak bole..kalo kat TASKA de baby lain datang kat kt mia dah tak tentu arah...suruh baby tu pegi tempat lain...tu la manja sgt mia nie...

tido lambat..ibu ngan ayah dah tak larat nak berjaga..last2 tetido..tak tau la mia tido kol bape..tiba2 je dia kejut mintak susu...pastu terus tido... tp pelik..kat taska tido sampai berejam2...kan best kat umah camtu...

alhamdulillah masih bf mia lg...rezeki mia ade lg... :)

nangis pun dah tak bape sangat...asyik ketawa je....pastu mulut pot pet je...

alamak...mana gigi...;P


tu je la perkembangan mia....:)

jumpe next entry.....k...










4 comments:

  1. hhhahahh bab anak tidue lambat tuh yg x blh tahannnn....hahahhah....
    banyak aktiviti terkandas kan.. ;p

    mia..mia...x kasik ruamg untuk mama n papa together eh..blh geng dgn sarah amani ler. suke tido lewat!..

    ReplyDelete
  2. @elin:
    memang tak jd wat pape pun..kene sorang jaga mia sorang wat keje...huhu

    agaknye kalo mia jumpe amani mau sampai pagi tak tido...dah 1 geng kn...:)

    ReplyDelete
  3. aqif pun sama...selagi fiza tak tido selagi tu la tak mau tido...baby dah boleh mkn cheese ek?? ada gak niat nak bg tp ingat tak blh lg...cheese cmpur dgn bubur??? nnti nak try la...

    ReplyDelete
  4. @fiza aqif pun same yek..hehe...aa..try la..kt pun baru je try..kadang kt bg mkn camtu je..miasuka gak..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...