Wednesday, 18 April 2012

Mia dah 14 Bulan....


Assalamualaikum............

Mia masuk 14 bulan rabu lepas..dah hampir seminggu dah..nie ibu baru la cbuk nak cite....hehe...

perkembangan mia sekang.....

dah pandai lari2...cbuk nak melompat...kalo melompat siap bahu2 terangkat....

bila ibu n ayah nyanyi lagu if you happy & you know dia dah bole paham apa yg kt nyanyi..kalo clap mia clap, kalo storm ur feet mia hentak sebelah kaki n kalo shout hurey mia angkat tangan....sonok sgt dia dah paham apa kt ckp...

pandai dah nak main sendiri..tp kat taska dia tak mau main sendiri...asyik nak kat cikgu je...pelik lak..myb sebab takde toy...tak tau la napa...skang nie pun dah tuko bilik baru...bilik 1 tahun...tp bilik tu cam kecik...cian mia...cam tak puas je nak jalan2...kalo kat umah sambil2 main toy mia mesti dtg kat ibu n ayah pastu suro main same2...mia kalo leh nak kt layan dia...kalo mcm dia write something ke mesti pastu suro ibu ngan ayah wat jugak....sweet sgt time tu.... :)

g TASKA jalan sendiri...
kat sogo...luas...mia suka main kat cni...
pinjam basikal amani....
kalo ibu dok marah or bebel or tegur mia mesti wat muka pastu kelip2 mata....tambah lg satu dia menjeling lak....amboi pandai eh...kalo merajuk tahap gaban tu...dia wat sujud sahawi...cium lantai....pastu kalo tak suka dia dok lentik2 badan...

kalo ibu wat keje kat dapur...mesti dia cr ibu kat dapur n ajak g dok depan...tak kasi ibu masak...soh dok sebalah temankn main n tgk tv....

tp mia mmg suka main ngan ayah..ayah wat ape pun mesti dia ketawa mcm kelakar sgt je...tp bila ibu dok wat kelakar ckt tak ketawa..huhu...ank ayah la katakan....last week g gunting rambut kat shah alam...time org tu potong rambut ayah bukan main marah lg...jelous kot org tu pegang rambut ayah...tp bila ibu potong rambut dia tak kisah pun...huhu...rambut mia pun kene potong gak...alah potong depan je...dah panjang sampai tutup mata...tp pandai lak dia dok diam2 bila org tu potongkn....hehe....

mia dah pandai sebuut 'AYAH'.....hehe...tp tak pandai sebut 'IBU' g.... :(

rambut depan dah pendek...
 makan memilih anak dara nie...nak mkn mesti ada sup..baru selera tu melonjak 100%....tp kalo kt bg mealshake shaklee tu mest mkn byk...kalo tak bg sehari mesti dia mcm tak mau mkn je....huhu..so sekang hari2 kene bg....time mkn lak mesti nak pegang sudu or pinggan...nak mkn sendiri la konon..tp bukannya reti pun...minum air memang dah byk skang...kalo dulu  dua tiga kali je sedut...skang lama gak la dia menyedut straw tu...pempers pun skang berat je....

 
 

alhamdulillah mia still breastfeed lg...tp tu la...sejak dah ada gigi nie..bukan main sakit lg kalo dia nenen...dia tak gigit...tp bila gigi kapak mia tu terkena kulit mak oi sakitnye...nak2 kalo dia dah tertido lg lg sakit....sampai melekok la kesan gigi tu....huhu...tp lama2 dah terbiasa...kalo dulu menjerit skang nie tak kisah dah.......


dulu kalo tgk cuddlies tak gerak dah..skang dah tukar lak...pinga pingu lak...bile mia nak tgk cite tu je msti dia bg cd kat ayah soh bukak....kalo nak tgk baby tv mia bg remote control...hehe.....pandai anak ibu skang....nant dah besar ckt bukak sendiri je ye....


mia paling suka air....dari kecik g....skang kalo ajak mandi je dia dah cbuk g bilik air...aritu g holiday pun bwk mia main air...tak nangis langsung...sonok sgt....


satu je lg tabiat mia yg tak ilang2...suka masuk barang dalam mulut....aritu time g lost world mia masuk pasir dlm mulut....baru je nak kasi explore...huhu....


Setakat nie tu je yg ibu ingat pasal perkembangan mia.....Hope mia sentiasa happy....tak mau buat muka monyok2 eh...ibu nak mia senyum je....:)

tgk tu muka monyok....

camnie ibu suka...happy je ank ibu....:)


No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...