Wednesday, 15 February 2012

1st time mia makan kek.....


Assalamualaikum....seperti yg dijanjikan semalam beli kek utk mia..ala kek simple2 je...kami celebrate ber-3 je....:)

1st time mia makan kek....dari 6 bulan sampai dah 1 tahun...kt mmg jaga pemakanan mia...gula, garam, kicap mmg tak bg mia sentuh.......malam td dlm sejarah mia mkn kek sendiri....wah...suka sgt la tu.....mulai skang ibu dah bg kelonggaran ckt je pd mia.....hehe....

present untuk mia..Y-PAD..patutnya utk 18 months nie..huhu...takpe la...janji mia suka...next time tak yah kaco ibu main galaxy tab k....mia dah ada y-pad...

 
kek coklat velvet....mmg sedap......beli kat jusco.....

 
konon2 je tiup lilin...mia tak pandai g...


mula2 bg rasa kek dulu
sblm nak makan sendiri kene pkai bj hujan dulu...kalo tak abis la bj ibu nak kene sental....emmm sedapnye!!!!!!!!!

bukan kek je dapat mkn malam td...ayam kfc pun mia dapat rasa gak semalam.....mmg terlalu sonok...sampai tak  mau tido malam td...padahal mata dah mengantuk....


 

Tuesday, 14 February 2012

Mia Qaisara is 1 Year Old......



Assalamualaikum...hari nie mia genap 1 tahun.....ya Allah cepatnya masa berlalu.....my baby is 1 year old today???......mcm tak caya la pulak...rindu pulak kat mia time baru lahir.....time botak2 dulu..hehe...alhamdulillah semua berjalan lancar...

mia baik sangat malam tadi...tido awal lak tu..kul 9 lebih dah tido......arinie ondeway g keje mia tak tido pun...agaknye dia tau kot today is her birthday...cian mia..terpaksa tinggal kat TASKA..patutnya ibu spend time utk mia...huhu...nak wat camne..ibu kene keje....takpe petang kang kt beli kek ye mia....:)

tok mak pagi2 lg dah call wish birthday kat mia...tq tok mak!!!!!

macam biasa la nak cite kat korang ape perkembangan mia...hehe...
alhamdulillah mia dah pandai jalan....last 2 weeks balik kg...petang tu sambil pegang book tiba2 mia bangun n jalan sendiri...jauh pulak tu...dekat 1 meter gak la..hehe...selama nie 2 3 tapak je dah terduduk or ambil jalan mudah merangkak je la...lagi cpt sampai...huhu...skang nie asyik nak jalan je....kalo g supermarket tak mau dah dukung...nak jalan je....disebabkan terlalu penat jalan...mia skang dah pandai golek sambil baring2...pastu sambung balik main...


ade 1 masalah besar...mia skang kalo g supermarket jumpe je toy dah takmau gerak mana2...nak stay je main kat ctu...kalo angkat..nangis2....


memanjat no.1....skang dah pandai panjat sofa...duduk cam org besar....nasib baik pandai turun sendiri..mia nie  trlalu berhati2..turun slow je...kaki dulu baru bdn...so tak risau sgt kalo dia memanjat...


skang nie kalo nak mandikan bukan main susah lg...maklum la dah dapat kaki..tak mau dah duduk dlm bath tub diam2..kejap nak kuar..kejap  masuk balik...risau betul takut jatuh...so sblm jatuh tiap2 kali mia mand kt letak tikar getah...so takde la licin sgt....nasib baik la ayah yg selalu mandikan...hehe..keje ibu sambut mia bila dah siap mandi....hehe...


macam biasa stil tido lambat ari2...malam td je tido cepat...tp skang dah senang sikit nak pujuk mia tido...tutup je semua lampu....pastu buat2 tido....nant mia boring la sebab kena main sorang2...mula2 dtg ajak main tp tak dilayan...lama2 trus baring kat sblah ibu...pastu ibu cpt2 bg nenen trus tido.... hehe...yg sweetnya lps nenen trus bergolek kat ayah...


skang nie mia makan mmg byk...satu mangkuk dia bole habiskan.....makan bubur 3 kali sehari..pagi, tghr n malam..petang ibu bg mkn roti je....weekend aritu kt dok tgh masak..tiba2 mia dtg kat dapur bg bekas makanan...pandai ank ibu...nak bgtau yg mia lapo la tu...hehe...arinie bubur special ade tambah daging....:)


masih tak berubah..sampai skang still refuse botol susu....kat TASKA kalo ibu tak datang lunch hour mmg tak minum susu la....penah gak try rasa ebm tu..tp mmg tak sedap la..rasa cam santan tu...huhu...so mulai semalam kt tak mau dah bg mia ebm...kt bg yg fresh je yg tak beku...rasa stil sama g...tgk camne..mia nak tak minum...tp alhamdulillah...sampai hari nie mia stil minum breastmilk n tak campur susu formula lg....means genap la setahun my breastfeeding journey.....:)


mia paling suka book skang...dah pandai tunjuk2 pic dlm book...dlm byk2 book mia suka animal book coz dlm tu ade cat...skang nie sume binatang mia panggil cat....aduh...camne nak watnie....

satu lg tabiat baru mia...suka wat sengeh cam org nak hembus hingus tu...kdg2 sampai terkeluar hingus...huhu... tp bgus gak...senang ibu ngan ayah tak yah susuah2 nak sedut hingus...

mia skang dah pandai terima arahan....kalo mia wat salah lps kene sound trus tak jd wat.....mia paling dgr ckp ayah...kalo 2 3 kali ibu tgur mia tak makan saman ibu trus panggil nama ayah trus stop n gelak2...pastu wat pandang tempat lain ke or pandang tv ke...cite tak sedap pun tgk gak...ayah mia ckp kalo mia wat salah bole tahu...dia mesti pandang  je ayah...pandang tanpa sebab...antara kesalahan yg mia selalu wat masuk benda dalam mulut, suka g kat tempat cd n rak tv....suka panjat n kembur barang....suka nak masuk bilik air....

ape lg ye..tak ingat dah...semalam wish kat ayah...hari nie wish kat mia lak.....

Happy Birthday Mia!!!!!!Luv U So Much!!!!!Ibu cyg Mia....Hope mia wil always happy n sihat selalu.....:)

Ya Allah permudahkan lah pembesaran anak ku....murahkan rezeki anak ku dan lindungi lah anak ku!!!!!Amin!!!!
pic pagi tadi....mia toncet 2 arinie...






Monday, 13 February 2012

Happy Anniversary Abang!!!!!

Assalamualaikum & welcome to work...hehe..hari nie mood baik...mood kene baik coz today is my special day....my 2nd wedding anniversary.....jap je dah 2 tahun dah rupanye..alhamdulillah...semoga Allah panjangkan sampai ke pintu syurga n semoga kami dapat tempuhi segala rintangan bersama....amin......

teringat pulak...tahun lepas kami sambut 1st anniversary kat hospital...mia pandai pilih tarikh...pagi2 dah bg signal...sweet kan.....:)

tahun nie pun takde planning ape2....hehe....nak makan kat luar tp syg la pulak....semalam dah beli macam2 utk barang dapur n sayur2 sume....so mkn kat umah lebih afdhal...jimat belanja....candle light dinner kat umah je la...tp bole ke buat..kang cfirm cik mia kt pun nak join gak....hehe..takpe la...wat ala kadar je....yg penting kami sama2 happy....:)

hadiah????tahun lepas tak yah nak pening2 pike nak bg present pe...Allah bg present paling best....alhamdulillah mia lahir sehari lepas tu...tahun nie pun same gak..hem mmg tak ready pape pun....bg kt pulak..tak dpt hadiah pun takpe....dpt suami yg baik, ambil berat n dah pandai jaga hati kt pun dah ckup...tu hadiah paling besar sekali...:)

tp kt byk gak wat salah...huhu..membebel la, marah la apela..byk g la kesalahan...byk nye dosa sy kat suami..huhu..sori la...kt tak dapat nak jd isteri mithali....:(

tp insyaAllah mulai hari nie kt berazam jd isteri mithali.....hehe:P....hope boleh....yakin boleh!!!!!

Akhir kata dari kt.....Abangggggg...Happy Annivesary!!!! Love u so much!!!!!

Happy Family.....Mia penyeri dan pelengkap hidup kami......:)



Friday, 10 February 2012

Weeding di Putrajaya & Balik Kampung

Assalamualaikum n salam jumaat.....

hari sabtu lepas g wedding wani kat putrajaya...member satu uitm shah alam ....cantik btul pengantin...pelamin pun cantik....tp tak snap pulak pic...ingat nak amek gambar ngan pengantin kat pelamin tp dah lambat lak...pengantin dah kuar dari dewan....huhu..suka tgk slide show diorang..asspecially  pre wedding pic  kat UiTM tu...husband wani pun student UiTM gak dulu...

teringat lak time kt n mijie jumpe dulu...ktorg couple masa kat UiTM Shah Alam gak...hehe...tu pun dah dekat tahun akhir...alhamdulillah berkekalan sampai sekarang...anniversry kami pun dah nak dkat dah....13 Feb nie ckup 2 tahun usia perkahwinan kami.....n 14 Feb nie mia genap 1 tahun...tak sabar nak tgu next week...hehe...


 
 
 

lepas je g weeding kami satu family pulak wat photoshoot outdoor sendiri2..hehe....





cuti kali nie ktorg balik kampung penang....petang sabtu tu jgk kami trus balik kg kat penang.....nie la aktiviti mia di penang.....round satu umah...macam2 nak explore....









Friday, 3 February 2012

Mia dah ada Akaun ASB

Assalamualaikum....lamanye rasa tak berentry kat blog nie...cbuk sgt nak update blog biz shaklee..huhu...sampai tak sempat nak update blog yg satu nie...hehe...tula..susah gak ada 2 blog nie kan...hehe...

ari selasa lepas kita cuti....cuti hari wilayah...kl cuti selangor tak cuti....on that day kt amek kesempatan bukak akaun ASB mia....actually sejak mia 6 bulan lg kt nak wat..tp asyik tak berkesempatan...huhu...ktorg decide g Shah Alam...saje je g sana..hehe.....

gerak dalm kul 12 camtu...sampai sana trus cr pejabat pos besar dulu...hehe...sempat g nak pos order utk shaklee dr customer....hehe....ingat nak wat asb mia kat ctu..tp parking takde la...so wat kat maybank je la...kebetulan kt pun nak wat loan ASB kat Maybank....

dari kul 2 sampai kul 4 lebih baru la siap segala-galanya...cian kat MIL kt...ikut sekali tp kene tunggu lama...kul 5 baru mkn lunch...huhu...mia lak sonok je...hehe dpt jalan suka la....onde way nak g makan bole lak dia tido...penat sgt agaknya main jalan2 dlm bank...

tido dlm stroller selesa ckt....

ktorg hampir2 tak buat akaun asb utk mia....adeke staff kat kaunter  custemor service tu bole kata yg akaun utk baby dah penuh..dah tutup sebulan dah...b4 nie dah ramai parents datang tp tak dapat wat...masa tu mmg rasa cam sia2 je dtg jauh2...dah takde rezeki mia agaknya...nasib baik ktorg tanye staff kat kaunter lain...dia kata try je dulu....so ktorg pun isi borang n alhamdulillah ktorg bernasib baik....dapat gak mia bukak...

akaun remaja nie sampai umur 18 tahun je...lps 18 tahun kene jual balik pelaburan tu...n pastu kene tukar buku dewasa lak....mia genap 18 tahun pada 14 Feb 2029.....simpan ckt2 lama2 jd bukit...boleh la guna utk mia nakstudy nanti n masa depan mia.....insyaAllah....

 
Buku ASB Mia......

untuk loan kt lak mmg senang je prosesnye...tak byk hal....trus jumpe pgawai kat meja....pegawai tu mintak ic n buku ASB....kt kene sain n cop jari beberapa doc n kene bukak akaun maybank coz kt mmg takde akaun maybank...utk loan ASB nie special ckt...untk open account just perlu RM100 je....kalo ikutkn kene ada RM250....tp nnt akan tolak 70 untuk multistamp....patutnya kene bg payslip...tp kt tak bwkn so just fax je....

berbaloi tau buat loan nie...salah satu cara nak menyimpan utk long term....mijie dah wat setahun yg lepas n dah dapat 1st dividen dah pun.....kt pun wat gak la bila tgk dividen mijie lg byk dari kt...berganda2 lak tu..padahal kt simpan dalam ASB lg byk dari mijie...yelah kt simpan sejak kt start keje dulu dari tahun 2003..mijie baru je bukak acc tahun lepas....

nie buka kita..dah uzur dah...
nie buku mijie...cantik lg kulitnye...
setiap bulan bank akan tolak untk loan ASB nie depands bape byk korang loan la....loan nie lebih kurang mcm menyimpan gak...berapa byk yg bank tolak tu sama dgn bape byk yg korang mampu nak saving utk sebulan...depands pada korang la nak pinjam bape byk n bape byk yg korang mampu nak tolak avery month...mmg sesuai bg yg tak pandai menyimpan...nak tak nak tiap2 bulan duit akan ditolak....so takleh nak ngelat2 skip2 utk saving....hehe...kt wat utk 25 tahun.....so lps 25 tahun nanti bole dapat balik semua amount yg kt dah pinjam....kalo nak berenti separuh jalan pun bole...contoh 10 tahun pastu dah taknak buat loan...korang akan dapat gak duit tu tp tak full la....

1st year mmg agak susah gak la....tp 2nd year dividen yg korang dapat tu dah bole rolling utk byr loan... lupa nak bgtau loan nie layak utk 18 tahun ke atas k.....

tu je la cara utk ktorg improve finance ktorg......hehe...korang mest ade yg lg hebatkn...jom kongsi ngan kt....:)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...