Tuesday, 2 August 2011

Mia dah mula nak makan...

lagi 2 minggu je mia dah nk masuk 6 bulan...sepatutnya mia start makan bile dh 6 bulan...tp mase balik kg aritu..kt dah terbagi mia makan...:(
kesian sgt kat mia...sebab dia cam dah lapar sgt nk makan..tak bole tgk org makan..msti dia nak jugak...mulut dah mengunyah2..pastu tangan dah mencapai2...kadang2 sampai nangis2...mula2 dulu just bg dia isap2 je...kalo dia gigit pkai gusi cepat2 kt tarik makanan tu...

weekend aritu kt try bg mkn gak....kt wat bubur nasi...berselera btul mia...tapi pastu mia cam kembung perut lak....cian kat mia...trus kt decide x nk bag la mkn dulu..tgu ckup2 6 bulan...mungkin dia kembung sbb perut dia belum matang ke...???


skang nie kt dok usha2 camne nk prepare utk baby yg baru 1st time nak makan....
kt ade jugak beli buku Resepi Sihat Untuk Si kecil anda...buku nie kt beli masa kursus KAAK...pegawai kesihatan yang suggest guna buku nie...kt nak kongsi ckt la dgn korang makanan pelengkap utk baby 6-8 bulan..



Berapa byk susu yg perlu anda berikan?
umur         bil.penyusuan sehari     jumlah susu setiap kali penyusuan
0-1 bln                  8                                          60ml
1-2 bln                  7                                          90ml
2-4 bln                  6                                        120ml
4-6 bln                  6                                        150ml

Bila untuk memulakan makanan pelengkap?
6bulan sbb masa nie sistem penghadaman dah cukup matang untk hadamkn makanan yang pejal. Baby jugak akan tunjuk tanda2 kesediaan utk terima makanan selain susu ibu seperti:
-boleh duduk dgn sedikit sokongan/dpt kawal kepala
-cepat lapar,meminta susu walaupun selepas diberikan susu/kerap menyusu.
-boleh kawal lidah dgn lebih baik.
-mula mengunyah.
-menunjukkan minat kpd makann yg anda makan seperti cuba merampas makanan dan membuka mulut.

Apa yang patut anda berikan?
mulakan dengan makanan berasaskan bijirin seperti bubur nasi selama beberapa minggu diikuti dgn bijirin lain, disusuli buah-buahan dan sayur-sayuran dan akhir sekali daging...tekstur makanan mesti dalam bentuk cair, puri, kisar atau lenyek....

Apa yang boleh anda lakukan?
-perkenalkan 1 makanan pada 1 masa, contoh mulakan dgn bubur nasi...bila baby mcm dh biasa dgn makanan tu lepas 4 hari baru kenalkn makanan lain pulak....yang nie penting coz nk bg baby biasakn dgn makanan tu n satu lg nak tau samada baby alah x dgn makanan tu...
-mulakan dgn kuantiti yg sedikit.

Sekerap mana anda patut beri makanan pelengkap?
untuk baby 6-8 bulan, makanan utama 2-3kali sehari....
makanan snek tak perlu beri tapi boleh diberi kalau baby boleh terima... 

Berapa byk yang patut diberikan?
sarapan                  : 1/2 cwn bubur nasi, 1 sudu besar tomato/lobak merah,1 sudu besar bayam/sawi hijau.
mkn tghr/mlm         : 1/2 cwn bubur nasi, 1 sudu lobak merah,1 sudu teh ikan,susu ibu
snek (lwt pagi/ptg) : susu ibu, 1-2 sudu besar buah-buahan

Elakakn makanan ini!!!
Ada jugak makanan yang boleh meningkatkan risiko baby mendapat alahan jika diperkenalkan terlalu awal...elakkan pemberian makanan berikut sebelum baby mencapai usia 12 bln:
-putih telur
-mentega kacangdan produk kacang yang lain
-makanan bercengkerang dan beberapa jenis ikan tertentu, seperti ikan kembung, pari dan keli.

Ramuan dalam masakan untuk baby anda
-guna bahan segar..jgn guna bahan dalam tin sbb kandungan garam tinggi..
-jgn tambah garam, gula, kicap terutama baby bwh 1 thn..jgn beri putih telur sblm baby capai 1 tahun.
-boleh campur susu ibu.


Petua jimat masa
-sediakan lebih drpd yg diperlukan 7 sejuk bekukn dalam dulang kiub/bekas kecil...so tak perlu la nk masak setiap hari...
-makanan perlu dicairkan dulu di bahagian bawah peti sejuk,bukn dlm singki or rendam dlm air.
-sediakan ramuan  sperti air rebusan lebih awal dan sejuk bekukan.

Petua keselamatan makanan
-mesti lah bersih.
-guna peralatan yg khas utk baby je...
-kalau makann tu dah di cair bekukn jgn sejuk bekukn sekali lg utk elakkan pertumbuhan bakteria dan boleh  jejaskan tekstur,kesegaran dan kandungan nutrien makanan..

dalam buku nie ade gak bagi resepi...nantii kt cite lg kat entry lain...:)

6 comments:

  1. wah...gud info ni sarah...sarah, berbaloi x nk bli slow cooker?uhu

    ReplyDelete
  2. hehe..bole gune info nie utk aleesya gak...tp rasenye slow cooker tu x de pun xpe kot...slow cooker nie nk kene masak waktu malam n esk pagi baru makanan tu masak..bagusnye bole kekalkan nutrien dalam makanan..kalo masak kat atas dapur tu 15 minit dah bole siap..tp myb ade nutrien yang hilang...

    ReplyDelete
  3. fiza ada beli buku wardina MAMA SAYA LAPAR...dlm buku tu ada tulis, kalau baby belum cukup 6 bln, blh bg baby rasa dulu mknn...skg ni pon fiza dah bagi rasa ank fiza makanan setakat letak kat bibir je la...hehe

    ReplyDelete
  4. fiza:ada dengar gak pasal buku tu..tq for info fiza...so sementara belum 6 bulan nie..bole la kt just letak kat bibir mia bg rasa2 je...

    ReplyDelete
  5. sara..ank elin sara ;p tuh elin dah bg rasa2 dah..hahhahha kkdg2 buah2 oren..epal..tembikai..nyumm2 sara like it!!

    yer lah asik minum susu jer kan..nak gak test deria rasa die kan..klu masam kompem sara akan buat muke ..hhhahhah...

    ap pun gud info...elin dh copy paste untuk refer nnti.tq 4 sharing ya dear!

    ReplyDelete
  6. elin...kt lom lg test kat mia yg buah masam2 tu lak..hehe..nnt nk try la...mesti comel je kn sara buat muka rasa masam tu...hehe...next time kt sharing resepi dlm buku nie pulk...mcm2 resepi ade..hehe..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...