Tuesday, 15 December 2015

Ahmad Khalif Dah 6 Bulan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah Khalif dah 6 bulan..macam biasa asyik terlambat update..huhu..takpe "Better Late Than Never"kan kan...nak tahu apa perkembangan Khalif tak? jom nak cite :)

 

Merangkak

Khalif dah pandai merangkak..masuk je 6 bulan terus pandai merangkak...lutut dah kuat...tangan pun dah pandai menapak... nak pakaikan pampers dan baju memang susah sangat sekarang...asyik nak meniarap je. Nasib baiklah ada pants tu kan...sarung aje...dah pandai merangkak nie rajinlah datang kat ibu..kalo tak selalu menangus mintak diambik...nampak2 gaya sekarang nie pun dah start nak berdiri...

 

Kuat Merajuk

Khalif kalau merajuk lama sangat...pujuk banyak kali pun dia nangis..kadang-kadang sampai bawak tidur....Kalau dia ngamuk menyusu pun dia tak ingin...redha je lah...tak pun terpaksalah dodoi sambil berjalan....selalunya merajuk sebab ibu tak ambik, ibu tak layan...konon-konon ayah nak jadi bapak mithali nak pujuk khalif..tapi khalif tetap jugak nak ibu yg pujuk...kalau kakak tak layan pun khalif merajuk...amboi manja bebeno hero ibu nie...yang palin ibu geram kalau merajuk tu suka sangat garu telinga dan kepala sampai luka berdarah-darah...kadang-kadang terpaksa sarungkan tangan khalif..kuku khalif walaupun dah potong pendek, tetap tajam...

 

Dah Ada Gaya Menyusu Terbaru

Dulu menyusu baring je kan...sekarang menyusu sambil berdiri pun boleh..Lepas tu kalau menyusu suka tak focus. Dengar bunyi sikit stop..dengar orang bercakap stop..dengar orang berjalan pun stop.hemm...kepoci betul anak ibu yan sorang nie...

 

Dah Boleh Duduk dengan Support Di Belakang

Khalif jarang duduk diam-diam. Aktif macam kakak mia jugaklah..so kalau dia duduk tu tak boleh lagi nak duduk sendiri.Tak cukup latihan lagi...huhu...dalam kereta pun tak nak dah duduk dalam car seat...lenguh tangan ibu nak tenteramkan Khalif yang terlebih excited...

 

Dah Pandai Main Macam-Macam TOY

Main satu-satu mainan tu sekejap je..lepas tu boring terus baling...kalau bagi lagi sekali lagi jauh dia baling...kalau toy kat tangan dirampas bad mood terus. Bila dapat toy apalagi..masuk dalam mulut lah..

 

Dah Start Makan

Khalif kuat makan!!! first time aritu buatkan puree nasi...habiss!!bagi puree carrot habiss!! bagi puree kentang habisss!!!Lepas nie nak bagi pisang pulak..hopefully Khalif tak fussy macam kakak ye..bedal je semua kecuali batu dengan kayu...hihi...dont worry Khalif..ibu siap beli buku untuk buat makanan Khalif tau..Buku tu dari kakak start makan ibu simpan sampai sekarang..nanti bila-bila free boleh share isi kandungan buku tu pulak kat next entry...

 

Pandai Cemburu

Khalif pantang nampak kakak duduk atas ibu...lagi pantang kalau nampak kakak menyusu...jangan tak caya ye kakak mia masih menyusu..malah lebih dasyat dari adiknya...kalau dua-dua menyusu dapatlah kita saksikan adegan khalif menari rambut kakak...bab menyusu nie ibu memang tak pandai nak wean off..so far ibu ok lagi...adalah kadang-kadang rasa rimas..but masih terkawal lagi....nanti kakak dah pergi school tahun depan kuranglah nak menyusukan..sebab tu ibu tak risau sangat...insyaAllah masa akan buat dia sendiri nak wean off

Suka Jalan-Jalan

Pantang ibu pakai tudung. Dia dah excited mintak diambil...Khalif kalau bawak berjalan senyap..lagi-lagi kalau pakai baby wearing snug baby..kalau dulu masuk dlm tu terus tidur...sekarang takde maknanya...siap keluar-keluarkan tangan lagi..kadang-kadang meronta-ronta nak keluar...tapi memang berjasa sangat-sangat baby wearing snuggbaby nie...senang nak tidurkan khalif...menyusu pun senang...tak payah nak pakai nursing cover...kalau berdukung je memang lenguh jugak tangan...ibu sanggup berdiri dari pegang khalif sambil duduk...

ok..rasanya tu je lah perkembangan terbaru Khalif...Mana-mana yang lupa kita bawak ke entry 7 bulan lah ye...hihi...tlah..siapa suruh ibu lambat update kan..dah masuk 6 bulan setengah dah...tapi apa-apa pun ibu 7 ayah tak lupa snap picture khalif untuk kenangan..jom layan pulak gambar :)

gambar first je dah tunjuk gambar tidur :)
macam-macam gelagat tapi senyum nombor 1
Khalif with kakak Mia
More picture untuk Khalif :)

Alhamdulillah...perkembangan Khalif nampak lancar...yang penting Khalif sihat & happy...tak sabar nak tungu khalif 7 bulan pulak ..perasan tak kakak mia semakin tembam....mana taknya hari-hari makan ayam...dah pandai dukung adik..katanya MIA STRONG!!! Tapi rajin jugak buli adik...ikut moood dia lah nak pujuk ke or nak buat tak tahu je kalau adik nangis...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...