Friday, 30 October 2015

Bercuti Di Janda Baik

Assalamualaikum...

Alhamdulillah berpeluang update blog hari nie...cuti weekend lepas  kawan2 semua buat apa eh.....weekend lepas kami sekeluarga bercuti kat Janda Baik, Bentong..lama sangat tak g cuti-cuti release tension...actually ayah nak tebus untuk kakak mia..aritu ayah out station kat Kota kinabalu ..sehari je pun.....masa call ayah, mia nampak ayah dok kat hotel...dia ingat ayah jalan-jalan tinggalkan dia..tak bawak dia...menangis sakan sampai termimpi-mimpi ayah..boleh pulak masuk bilik bukak almari ibu suruh ibu pakai baju cantik..nak g jalan-jalan...pagi-pagi subuh dia dah bangun kejut ibu suruh call ayah..yang terharu dia siap bukak picture ayah kat pc...bila tgk phone nampak picture ayah terus muka berubah sedih....sedih agaknya nape ayah tak bawak dia sekali...sepanjang hari asyik nak bergayut phone dengan ayah..

Berbalik pada cuti-cuti malaysia kami...so ayah pun decide  bawak mandi kat Janda Baik..dekat je dari Kundang....lebih kurang 45 minit dah sampai...mia mmg suka main air...nampak je ada sungai mia qaisara tak sabar-sabar..tak sempat2 nak parking...ayah pulak time tu lah baru nak cari chalet...cari-cari..nasib baik jumpa chalet kosong...Tam's Chalet...sepanjang jalan nak ke chalet tu membebel..siap nyanyi lagu "This Old Man" dengan nada yg sedih..tak tahan ibu gelak...kalau kawan-kawan nak tahu lebih lanjut pasal chalet nie boleh lah ke blog hubby kita k kat www.miaqaisara.com...


Khalif pun mandi sama gak..tapi sekejap je lah..sejuk giler air kat ctu...macam air sejuk peti ais tu...tapi khalif sikit tak nangis..teruja agaknya tengok pemandangan kat ctu... lepas je main air sempat salinkan pempers je terus nangis-nangiis nak menyusu...terus tertidur..sonok khalif dapat fressh air..angin semulajadi..dengan deru air sungai..memang terbaiklah..berselimut terus...dapatlah ibu makan sekejap n bancuh air panas...hihi..pastu bawak khalif balik chalet..konon2 nak mandikan air sejuk je masa kat chalet tu..ingatkan dia ok je...tapi bukan main lagi dia menjerit..terpaksalah masak air panas..nasib baiklah kat chalet tu siap ada pantry...kakak mia main air dekat 5 jam...hambikk...org sume dah balik barulah dia naik...puas hati n sonok mia..






Malam tu kebetulan family owner chalet nie buat makan-makan celebrate birthday ayah diorang...kami dijemput makan sekali...bukan main rancak lagi hubby bersembang...yang bestnya nama pakcik nie sama ngan nama abah kita...Mohd Nor..muka pun dah nak sama je ngan abah..hihi... khalif pun sonok gak sebab ramai orang kan..malam tu tidur memang sedap betul..dengan hujannya..sampai ke pagi tak sedar..




Mia bangun je pagi-pagi dah ajak g mandi...mia biar betul..pagi-pagi sejukkkk..dah la malam tadi hujan...ayah pulak keluar beli sarapan..memang tak senang baring ibu..ayah balik je terus bawak mia main air...Khalif pun mandi sama...sonok dapat mandi..memang tak nangis langsung kene air sejuk...memang sama je perangai macam kakak..suka main air...




Sebelum balik ayah sempat snap picture produk shaklee gak..hihi..ikutkan nak berselfie dengan produk shaklee tapi sebab adik dah ngamuk2 nak tidur tak jadi lah..terus je gerak balik tengahari tu nak ke kenduri kawin pulak kat KL...sesuai dengan tema semulajadi..produk pun dari bahan semulajadi kan..hihi..










Tuesday, 20 October 2015

Aktiviti Cuti Maal Hijrah

Assalamualaikum dan Salam Maal Hijrah..

Alhamdulillah habis satu buku..bukak buku baru....semoga tahun nie kita diberi kekuatan untuk kumpul lebih banyak pahala lagi..insyaAllah :)

Apa aktiviti korang? 

Semalam walaupun cuti..tapi subuh2 kami suami isteri dah bangun..sarapan pagi kami heavy..nasi putih  + daging masak kunyit ...lunch pun kami makan nie..haha..nampak sangat malsa nak masak benda lain dah..resepi dr kakak ipar nie..tp kami upgrade ckt tambah kacang panjang  & kentang..memg sodapp...


Sambil2 tu kami dok practise2 snap picture cantik guna hp..baru lepas berguru dengan abg munz weekend lepas..mmg syokk..cantik woo gambo..padahal guna smartphone je..tu picture makanan tu edit guna smartphone je tu..nampak menyerlerakan makanan tu kan..jangan terliur sudah ye :)


2 picture nie nampak bestkan..nie snap masa kat class tu..yg nie guna lampu special yang selalu korang nampak kat studio tu...Khalif pun jadi prop gak...hihi..haruslahkan..baby shaklee tu...memang patut jadi model shaklee..hihi...diam pulak tu time org sibuk snap picture dia...yang bawah nie snap kat rumah..so kualitinya ada kurang sikit tapi still nampak cantik dari sebelum edit...bolehlah baru2 nak belajarkan...apa pun memang berterima kasih sangat pada abg munz sbb ajar kami...makin sonoklah nak sharing tentang kebaikan shaklee pada kengkawan..lagi best bila picture yg kita share tu hasil dari kerja kita sendiri dan cantik :)

 
Petang2 ckt bwak kakak mia n khalif jalan2 kat Giant Kota Damansara...macam biasa mia mesti nak g playground kat ctu..hambik..2 jam kat ctu..adik khalif sempat tertido..kali nie tak pakai baby wearing sbb kakak dah bg greenlight bole guna stroller dia...siap tolong tolakkan stroller..hihi...

Tu je lah aktiviti kami...aktiviti santai-santai...semoga berjumpa di entry yg baru :)

Monday, 12 October 2015

Keluarga Baru Kami

Assalamualaikum kawan2 semua...

Maaf sangat2 sebab dah lama tak update blog...entahlah mood mmg ke laut...dengan haritu mabuk pregnant teruk...tu yg susahnya nak ngadap laptop..hai lah alasan kan 
Nie mood cam datang balik..sebab tgk my hubby skang dah rajin update blog dia 
Bersemangat betul dia skang..korang kalo rajin bole skodeng blog dia www.miaqaisara.com ...malam nie agak free lah jugak..anak2 dah tido..husband pulak g out station..dapatlah nak ngadap hp nie dgn rasa tenang..hihi..

Actually entry kali nie nak perkenalkan family baru kami...Alhamdulillah pada 29 Mei 2015 jam 2pg kita selamat melahirkan baby boy...mia dah ada adik dah skang...nama adik mia, Ahmad Khalif...Khalif dah 4 bulan lebih dah..dah beso baru nak intoduce kan..hihi...better let then never...hahah...

Apa pun syukur sangat2...walaupun masa pregnant aritu mcm2 dugaan..tp akhirnya khalif lahir dengan selamat dan sempurna..semoga anak ibu jd anak yg soleh...anak yg baik macam kakak mia k ...

Kakak mmg suka sangat kehadiran adik nie..mmg dah lama dia nak kawan kan..sekali dpt mmg sonok lah dia ...

Korang layan je lah pic2 nie k..khalif nie memang murah dengan senyuman...pic sume byk dia senyum...saje dia nak tunjuk 2 lesung pipit dia tu..kih kih...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...