Wednesday, 28 December 2011

Mia & Friends

Assalamualaikum semua....

lagi 2 bulan mia nak setahun dah....mia start masuk TASKA dari umur 2bulan lg..sampai la skang...nasib baik la bawah ofis je....hehee..waktu lunch kt mst g tgk mia kat TASKA..no more mkn kat luar or shopping time lunch...huhu...

jom tgk pic mia kat TASKA wth her friends....sonok tgk gelagat diorang nie...comel2 semuanya...:)

















sama tak....:)

sama tak.....gaya anak ngan ayah tgk tv sama je kan...hehe...diam je dok sebelah ayah....janji ayah ade sebelah...tido pun ayah kene ade kat sebelah...huhu....



Alvin & Chipmunk 3

Assalamualaikum semua.....apa kabar....hope cht2 belaka....lama betul kt cuti..start dari hari rabu sampai hari isnin..rabu sampai jumaat mc sbb sakit mata....huhu...

korang cuti g mana.....kt tak g mana pun...dok dlm kl je..insayaAllah cuti trahun baru nie g port dickson...member sekolah mijie ade wat bbq..

hari sabtu lepas g kenduri kawin member mijie, kodeng namanye..mesti pelik kan nama nie..nie nick name kat sekolah...nama sebenar sedap sebenarnya...tp lupa la pulak...hehe...petang tu g jalan2 kat giant kota damansara...

lambat sgt tgu ibu ngan ayah siap sampai tetido anak ibu...
nie la pengantin nye...
jln2 kat giant mia dah tuko baju..baju kotor sbb mkn buah...
 hari ahad pulak nak tau ktorang g mana...setelah sekian lama akhirnya dapat jgk g...

ktorg g tgk wayang.......hehe...:)

dgn mia sekali ktorang angkut...takkan nak tinggalkan kat umah sorang2 lak...actualy ktorang memang dah lama gile tak tgk wayang..sejak pregnant sampai la hari ahad tu...time pregnant tak  g coz cian kat mia dalam perut dengar bunyi kuat2 kat wayang....budget skang dah bole bwk mia coz mia cam dah besar je..hehe...

so utk kesesuaian mia ktorg tgk cite Alvin & Chipmunks 3...kang tgk cite lain takut mia boring lak....tak pasal2 mengamuk dlm tu..nasib baik ade seat belakang sekali...tu pun mmg tinggal 2 je...hehe...

mula2 ms masuk tu ok lg...agak tekejut gak la tgk screen besar gedabak...pastu sound bukan main kuat lg...tercengang mia..lama gak la dia diam...pelik  n teruja...bila ade cam aksi je..mia dok peluk2....time part2 slow mia dah mula boring..kejap nak dok kat ibu jap nak g kat ayah..pastu menjerit la...nasib baik dalam tu mmg bising dgn suara budak lain gak...hehe...so takde la malu sgt..yg paling ditakuti tp mia tak wat...mia tak  nangis pun...takde la sampai kene kuar wayang...bole control lg...hehe...baik anak ibu...next time bole tgk wayang g e....











Wednesday, 21 December 2011

sakit mata!!!

Assalamualaikum...
hari nie kt tak keje...mc sakit mata..berjangkit ngan mia...rupanya aritu mia mmg kene sakit mata...tp mia dah ok..

dah pegi klinik tghr tadi..doktor bg mc sampai ari jumaat nie...huhu....
bestn
bile sakit mata nie teringat zaman sekolah asrama dulu...kalo sorang sakit mata berjangkit sampai tinggal separuh je class..yg tak sakit mata cbuk nak air mata kawan yg sakit mata tu..nant leh cuti lama....

tp nape entah..kt dulu paling takut kene sakitmata..dulu tanya diorang camne sakit mata tu..diorang bgtau bijik mata nie cam nak kuar..tp so far alhamdulillah takde la sampai camtu..

mia kene sakit mata 2 hari je..sebab kt ltk breast milk kat mata die...selalunye kene seminggu camtu..patutnye la..ini la penangan susu ibu...hehe..dalam breast milk tu sebenarnye ade antibiotik...tu yg boleh jd ubat..kalo sakit gigi org kata bole gak guna bre
astmilk...td ade tanye doktor bole ke kt titik kat mata kt breastmilk..dia kata bole...kang nak try letak la..mana tau bole baik cepat..hehe...


Monday, 19 December 2011

Aktiviti weekend lepas balik penang!!!!

Assalamualaikum semua...;)

Last weekend balik penang..sebelum balik penang sempat pos vitamin shaklee pd ochee..member time sekolah teknik dulu...tak sangka ochee dah pregnant 5 bulan skang...time sekolah dulu gile2 ckt orgnye....hehe...suka 'fly'...dia ngadu bile cek up mesti hb rendah...tu yg nak try produk shaklee nie..hope hb ochee normal seperti biasa...

kami singgah makan kat R&R Rawang...terjumpe pulak tak tau camne nak sebut..????time kursus aritu semua peserta ade yg bwk family...so kenal la jugak ngan family diorang nie...salah sorangnye org yg kt terserempak kat R&R Rawang nie la...isteri dia keje kat JKR...dia bukak kedai air...ktorg langkah kanan kene belanja air...alhamdulillah bertambah murah la rezeki ye...tp lupa lak nak tanye nama...hehe...lepas tu trus gerak..sampai dlm kul 1 lebih camtu....

mia selalunya kalo naik kete tido sampai la penang..tp kali nie tak pulak..kat tapah kot dia dah bangun...suro tido nangis2 taknak...ayah mia lak asyik nagntok je...asyik la singgah je...bile kete berenti mia tak jd la tido...terpaksa la melayan cik mia nie...so nak bg mia duduk diam kt bukak cartoon cuddlies....bile dah letih baru la mia menyusu n tido...

sampai kat penang lak..ingatkan nak tukar pempers time mia tido...sekali mia terbangun lak....haha..terus tak mau tido...nak main lak....entah kul bape baru mia tido...ibu ngan ayah dah la mengantuk...

esok paginye ktorg g kenduri kawin kat alor setar....

mamdi dalam baldi nak g kenduri....
mia suka coz angin kat ctu kuat macam dok tepi pantai...rumah pengantin tu kat bendang tu yg angin kuat...tak payah pasang kipas pun takpe...hehe..tp dalam kete mia meragam..asyik nak duduk tempat driver...selalunye kt ngan mia dok belakang..tp kali nie kene dok depan coz kat belakang dah penuh diisi oleh tok, mak ngah n faezah....mia tak leh tido sbb kebetulan pulak panas hari tu n silau dek cahaya matahari....

mia with mak ngah...
mia with jan
semua benda nak masuk mulut..
dah tak de bende lain tali beg ibu jd mangsa....
bersantai tepi sawah...
mia with pak long....
mia with akmal
 balik umah esok paginye mata mia penuh ngan taik mata sampai tak leh bukak mata..cian ibu tgk...agaknya cuaca panas sgt kat sana...sidai baju pg tghr dah kering..tu yg best...tp bile petang hujan....

ktorg balik kl dalam kul 6 camtu..tok ikut sekali...sampai kl dlm kul 10 lebih....b4 tu ktorg g makan kat gombak...

perasan tak mata mia berair ckt...

bg tgk cuddlies senang ibu ngan ayah nak makan...

Friday, 16 December 2011

Mia Qaisara 10 months

Assalamualaikum...

hari nie mia dah masuk 10 bulan 2 hari...:)
semalam g check up kat klinik...berat mia 7.45kg & panjang mia 67cm...
 

nurse kat klinik ada bg advice pasal pemakanan mia...nurse suggest tambah sumber kalori dalam makanan mia mcm minyak,cheese n marjerin..minyak kt dah penah bg..kalo kt wat sup sayur kt mmg tumis bwg dgn minyak sekali....b4 letak garam kt asingkan dulu sup utk mia...tapi elok bg minyak zaiton...cheese n majerin kt tak berani nak bg b4 nie..tp nurse dah bg green light so dah bole bg....nurse sugggest campur cheese tu dalam bubur nasi...

kalori nie la yg bg berat bdn baby naik....patut la berat badan mia naik ckt2 je...baby lain sume dah hentam sampai 8-9kg...mia still duduk kat tokok 7 tu lg...tp nasib baik stil dlm border putih lg...:)

mayonis nurse tak bg makan lg coz dalam mayonis ada perasa yg tak sesuai utk perut baby...kalo dalam makanan tu ade yis pun tak bole bg gak...kalo leh bagi sayur yg hijau2 tu...

next kt cite pasal perkembangan mia setakat nie k...

duduk memang dah tegap...dah suka duduk skang...baru tau duduk tu best...dulu langsung taknak duduk...nak berdiri je kejenye...skang nie kalo nak g makan kat luar pun dah senang..mia dah tak kisah duduk dalam baby chair tu...pasang galaxy tab...bukak baby tv cuddlies....tgk dgn kusyuknye sampai tak hingat dunia dah...kalo abis mesti dia bg signal mintak on kan balik..

ayu nye saya...
mia suka sangat duduk camnie...
garangnye muka...
bestnye bersandar...
seksi la mia...time nie tengah demam..balut badan mia ngan tuala..
kusyuk tgk cite cuddlies...

tp skang nie mia dah mula nak berdiri sendiri..sambil pegang barang mia berdiri dalam 10 saat camtu...ada sekali tukt ajak tepuk tangan ..mia tepuk sambil berdiri....pic berdiri takde la pulak..

tgk pic nie nampak cam dah beso no mia nie..

dah pandai kembur mainan...bile ibu simpan mainan..pastu mia sepah kan sume sekali...

dah pandai babye....semalam mase nak amek mia kat TASKA mia tido lg...so kt kejutkn la dia...tgh lalok2 mengantuk sempat lg lambai tangan kat cikgu TASKA sambil kesat2 mata....onde way balik tu ade bas rapid kl lalu.....tiba2 mia terus sebut 'cat'..rupe2nye kat bas tu ade gambo 'cat'....

mia memang suka tiru apa yg ayah wat...malam td ayah housekeeping....time ayah tengah vakum bilik die pun cbuk gak nak vakum....time ayah nak setting2 mop lak..mia amek vakum bwk masuk bilik n gerak2kan vakum macam ayah wat..kalo tak...mop pun dia nak wat gak...tp yg tu ibu ngan ayah tak benarkan...perkataan terbaru yg mia ikut ayah sebut ialah 'yea yeah'....'cat' tu pun ayah yg ajar...hari2 tgk ayah pkai remote tv...skang mia pun dah pandai ..amek remote pastu tunjuk kat tv..cam ayah wat la...

ada gaya tak saya....
oh..td ayah vakum kat bilik..nak wat cam ayah gak la...

kt lak ajar mia kenal 'pokok'...pagi2 time nak g keje kt mesti tunjuk pokok bunga auntie depan umah...kalo kt tanya'mana pokok' mia dah cari2...tp tak pandai sebut g....

skang suka makan bubur dengan sup...kalo kt wat sup sampai berbunyi2 mulut...nak bgtau la ibu dia  masak sedap sgt..hehe....

dah ada perangai selfish ckt...sume barang die punye sorang..tak mau kongsi ngan org..kalo kat TASKA..sape duduk kat tempat tido mia mesti kene halau...huhu..kalo duduk atas riba cikgu die sorang je bole..org lain tak bole..kalo kat TASKA de baby lain datang kat kt mia dah tak tentu arah...suruh baby tu pegi tempat lain...tu la manja sgt mia nie...

tido lambat..ibu ngan ayah dah tak larat nak berjaga..last2 tetido..tak tau la mia tido kol bape..tiba2 je dia kejut mintak susu...pastu terus tido... tp pelik..kat taska tido sampai berejam2...kan best kat umah camtu...

alhamdulillah masih bf mia lg...rezeki mia ade lg... :)

nangis pun dah tak bape sangat...asyik ketawa je....pastu mulut pot pet je...

alamak...mana gigi...;P


tu je la perkembangan mia....:)

jumpe next entry.....k...










Monday, 12 December 2011

I am back!!!


Assalmualaikum kawan2 sume....saya sudah kembali....almost 1 week kat melaka...minggu nie kene g ofis balik...huhu..mmg malas gile la nak g ofis.....

tak sempat nak update blog last week...1st day je la sempat...pastu dah mcm bz n penat lak....coz mia nangis je malam..

tp ari rabu tu aktiviti malam ktorg g melaka river cruise...memg penat coz kene jalan...tp hotel puri tu mmg dekat la dgn sungai melaka tu....kalo korang tahu jonker street..dekat2 ctu la hotel nye....

actually time nak g sana ktorg sesat..dekat sejam la jugak pusing2 tak jumpa hotel...nak wat camne tiba2 je batry phone kong..tak dapat nak guna gps..padahal lg ckt je dah nak sampai...huhu...last2 ktorg tanya je direction kat apek kat kedai...baru jumpa hotel nie..

hotel puri nampak kat luar cam kedai cina je..tapi bile masuk dalam mmg luas...tak de la rasa boring sangat...yg tak best takde swimming pool..tak dapat nak bwk mia swim...satu lagi tak de lift..haha..sape2 yg dapat bilik tingkat 2..mmg penat la nak kene naik tangga..tambah2 lg kalo beg bwk macam nak pindah umah tu...

ktorg mula2 kene duk bilik 2nd floor..tp bile pike2 balik..cian lak kat mak coz mak ada sakit lutut..mmg sakit kalo naik tangga...aritu naik tangga dah sampai demam2 mak..last2 ktorg mintak tukar floor paling bawah...nasib baik dapat..tq kat urusetia coz sudi tukar bilik...dapat paling dekat dgan cafe lak tu..senang mak nak g makan..

sambung balik naik cruise td..

kt paling suka tgk lukisan kat dinding2 bangunan tu..mmg cantik...lg satu kt tertarik ngan kampung morten..rumah kat ctu suma mmg tak diubah..macam zaman2 dulu kala..sume yg duduk kat ctu org melayu...

yg tak bestnye..dah dekat kul 10 baru la dapat naik bot...huhu..cian kat mia...balik je terus tak tidu malam..asyik nangis je...bagi susu pun tak nak...ibu n ayah tak dapat tido malam...huhu...tp nasib baik siang ok...biasala budak kecik...sape suruh malam2 bwk naik bot kat sungai...kat sungai tu kan macam2 makhluk ada...kt yg dewasa nie mmg la tak nampak.....tp budak2 yg lom pandai ckp tu sume dia nampak...macam2 jenis rupa la agaknya..sampai mia pun naik takut....huhu....mia nangis sampai la ari ahad tu ktorang bwk g berubat kampung...siap berurut lg cik mia kt nie...ye la..mia suka mengeliang liut kan bdn dia..mest bahu terseliuh..malam sabtu tu pulak mia baru jatuh lak kene tolak ngan cik tascha ...telentang kepala....amek kau...nasib baik takde pape...alhamdulillah malam tu mia tido nyenyak..bangun nangis nak minum susu je...

lupa lak nak bgtau...kt melaka aritu kt attend 2 kursus..kursus kewangan & kursus motivasi...next time kalo free2 kt share la dgn korang k...kursus tu boleh tahan la...penceramah mmg byk pengalaman...tp most of the story is about org2 goverment  la ye...yg attend kursus nie pun org goverment gak kn..kecuali ktorg yg contract nie la...hehe...




korang perasan tak pic mia angkat tangan tu....time tu bile ktorg nak amek gambar je mia mesti angkat tangan..hehe.... ade satu pic kat atas tu mia ngan penceramah ktorg pkai bj oren.....

lepas kurus ktorg singgah jusco n pastu terus balik segamat....kat segamat nie la keje mia...tunggu kat gate nak naik motor..tangga tak leh naik dah coz dah letak pagar..hehe..tok bah dah tak larat nk jaga mia kat tangga...hehe...





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...