Wednesday, 21 September 2011

Balik Raya kat Penang

Assalamualaikum semua...apa khabar...dah lama tak tgk blog...:(

kt balik beraya kat penang last week.....walaupun raya dah hampir nak basi...hehe..tapi stil dalam bulan raya kn...pastu tambah cuti 2 hari...isnin n selasa...arinie baru start keje...

mia sonok sangat balik kampung kali nie...dapat jumpe cousin2...mia paling suke faezah coz faezah rajin dukung mia..bawak jalan2 n layan mia....hehe...xde la nangis cam aritu...

 mia berposing ngan faezah...muka cam same la pulak...

 mia ngan afiya...cam dah same besar je...afiya baru 3 bulan...

 nie time g jalan2 kat jusco.....ayah ngan mia berposing time ibu try bj kat fitting room..

 mia cbuk kaco kakak jan main latop...nie pun cousin mia gak..

ari ahad tu ayah mia bawak g perlis jumpe member baik dia...razip,syafiq n miran....tiap2 kali raya mesti jumpe..tapi kali  nie jumpe lambat ckt coz 1st time x beraya kat penang...

sampai2 je g umah razip dulu...mak razip wat beehun...sedap sgt....ktorang tambah bape kali entah...mmg muka x malu kn...nasib baik mak razip sporting je..dulu masa zaman mijie bujang2 mijie selalu lepak kat umah razip..baju ke ape ke sume basuh kat sane...dah wat cam umah sendiri pulak..huhu...

pastu ktorang g kuala perlis makan sotong goreng tepung, cucur udang n kerang...ayah mia nak bwk makan cucur ketam sebenarnye...tapi xde la pulak...so makan je la ape yang ade....tapi kerang kat ctu besar2 la...pelik la pulak..

syafiq x dapat join same coz kene g function...so ktorang jumpe sekejap je kat umah syafiq...tapi sempat la jugak tumpang mandikn mia...hehe....

ktorg balik dalam kul 9 camtu kot..tak ingat la pulak...

ondaway nak g perlis...mia dok main dalam kete...

 mia n kak siti(adik razip)

 mia with uncle razip...

 kami sekeluarga kat kuala perlis

 mia cbuk nak minum pkai straw....

 mia with uncle miran
kami sekeluaraga..time nie mia dah tukar baju...comot sgt..
 tangkap gambo ngan kuda padi...

mia sonok la beraya kat perlis..dapat duit raya byk.....murah rezeki mia...next month nak bukak Amanah Saham Didik untuk Mia...sume duit raya mia nak simpan kat ctu...

ari isnin ktorang gerak balik kl....mak mertua kt pun ikut sekali...malam tu tido kat umah abg nan, abg ipar kt kat Rawang...malam tadi baru balik umah kat Segambut.....nak bwk mak balik umah tp cian pulak kat mak sbb kat umah xde sape2....kalo dok kat Rawang ade kak minah, akak ipar kt...kak minah mmg fully housewife...bole la teman kn mak..sabtu nie bwk mak tido segambut lak k...

Thursday, 15 September 2011

Jamuan Hari Raya kat Ofis...

Salam sume...hari nie dah 2 minggu kt beraya kn....jap je...
rase cam nak pose lg...hehe..lpas pose aritu timbang berat..turun 1 kg..:)

yesssssssssssssss!!!!suke2....

so macam biasa unit kat opis kt semalam ade wat jamuan hari raya...ktorang wat potlack...suke ati nak bwk ape...

nak tau kt bwk ape...????hehe..

kt bwak buah je la..huhu..
trukkkn kt nie..org lain kebykkan masak berat2..sori la kawan2 sume.. x dpt la saya nk memasak...maklum la..dah jadi ibu nie...bz sgt kat umah....takut kang x terbuat lak...yg termampu bg buah je la....

tu pun masa potong buah kat dapur ngan ayah mia....mia kat depan dah tak tentu hala dah..nangis2..ape lg ktorg pun letak la dia dalam walker pastu letak kat dapur..mengadap ktorg potong buah...baru la dia diam....tak sempat nak abis potong mia dah nangis mintak amek...dah boring la tu...terpaksa la suro ayah mia layan mia jap sementara kt abiskn potong n kemas dapur...

tq kat ayah tolong ibu potong buah...
mia duduk static je kat dalam walker..kaki lom sampai g..

bagi mia main tuppureware..time nie mia dah start boring....

byk gak makanan yg diorang bwk..paling byk desert la...semalam kekenyangan mkn dessert...huhu...petang tu opismate kt wat speggeti lak...mmg full la perut....ajak ayah mia makan sekali...hehe..ayah mia satu ofis ngan kt..tapi unit lain2...dinner malam td just makan maggi goreng je..x mau makan berat2..coz terlalu kenyang..

 ini lah buah yg kt bwk...limau ntembikai...
nie lauik pauk yg terhidang...

dessert yg sedap....actually byk g...nie masa time baru nak letak...




nie pic yg disnap sambil2 makan...

Wednesday, 14 September 2011

Mia qaisara 7 bulan dah!!!!

Salam sume...pejam celik pejam celik jap je mia da 7 bulan hari nie...
bulan nie x g checkup kat klinik..next month baru g..

alhamdulillah mia stil bf lg n belum campur susu lg...hope rezeki mia akan melimpah ruah lepas nie sampai 2 tahun...amin...

sejak sebulan dah makan nie..mia dah tak berapa minum susu sgt...myb kenyang makan kot...kat TASKA minum 2 botol je skang...4oz...selalunye 4 botol...normal ke tu.....tp malam mia mmg kuat menyusu.....

perkembangan terbaru mia??????

merangkak dengan success..dulu 40km/jam...skang 110km/jam...hehe....

pic kat bwh nie aksi mengejar ibu ....


 tapi last2 nampak bilik nk masuk bilik lak...

dah pandai berdiri tp kene hold guna tangan..tp stil ade hati nak lepas 2 tangan...pastu jatuh telentang..nasib baik ade toto n tilam...kalo x......

nie tempat favorite mia kalo nak berdiri...


kalo nak tau mia kalo bgun tido nangis2 trus je berdiri kat sofa tu...

duduk sendiri jap je...tak sampai seminit tombang...huhu...

mia suka masuk barang dalam mulut...paling suka barang yg keras..

kesimpulannya mia x pernah diam sesaat pun kecuali tidur....
tp tidur pun x reti diam gak..kadang2 nangis dalam tidur..name je tido tapi tawaf sampai 360 darjah ....kejap kuak lentang..pastu tukar lak kuak dada...mcm2 kuak la ada...
kat TASKA lak elok2 dah ade tempat tido sendiri..dalam tidur g jalan2 kat tempat org..pastu tido kat sebelah kawan lain...hemmm...suke ati die je..

rambut mia pun dah panjang skang..tp x selebat masa baru lahir..tp stil ade org tegur mia baby boy....huhu....berat tak tau bape dah skang...bulan nie x g timbang la pulak..panjang pun x tau..

x sabar lak nak tgk mia berjalan...hehe....lebih2 lak ibu mia nie...


p/s ibu kat mia: "mia kene rajin2 tau....jgn malas2 k....chaiyok2.....cyg mia......"

Tuesday, 13 September 2011

Aktiviti lepas mia kene campak...

salam semua...hope hari nie kawan2 sume ceria....:)

entry kali nie kt nak cite pasal aktiviti kt weekend baru2 nie...hehe..xde la best sgt pun..tp bg kt best la..hehe..

actually ari rabu lepas mak kt datang kl...gara2 mia kene campak...tp campak tak teruk sangat pun..tp kt x berani nk letak mia kat TASKA takut berjangkit ngan baby lain lak..so terpaksa la mintak tlg mak jaga kn..kt bg mia minum air kelapa n air kelapa tu mak tolong sapukn kat badan mia...

alhamdulilillah mia dah cht skang..:)

selsema n batuk pun dah kurang....time kasih tok mak tolong jaga mia..susah2 dtg kl naik bas sorang2 semata2 nk jaga mia...nasib baik la weekend abah dtg amek mak kat kl...kalo x cian kat mak kene balik naik bas...

mia pun ok je dok ngan tok mak...tp cian kat mia..selalu ari2 bwk g keje...hehe..2 hari berturut2 mia x g TASKA..so duk umah je la ngan tok mak...bile ktorang ballik je petang mesti dia dah nangis ngada2 suro bwk g jalan2....rindu nak bejalan agaknye...

ari jumaat malam..along ngan tascha dtg tido kat umah..kebetulan paking dah penuh la pulak kat dalam..terpakasa parking jauh ckt.....so kene la tolong along bawak barang...bwk mia sekali..teruja betul dia bile nampak kete mak long...ayah nak dukung pun dah tak nak dah...cbuk nak naik kete..so bwk gak la mia naik kete...diam je die dalam kete..agaknye puas hati coz akhirnye dapat naik kete...:p

malam tu jugak mia wat perangai tak mau tido...cbuk nak main je...nie mesti sebab ade kak Tascha...tu la tak mau tido...baby korang pun camtu gak ke..kalo ade org bukan main susah lg nak tido... :(

esok paginye cam biasala sarapan dulu..lepas sarapan ktorang melalak pulak..hehe..time balik raya aritu mak ngan abah belikan ktorg dvd player...boleh karaoke skali...tu yg operasi melalak dah start balik...mmg dah lama tak karaoke...last karaoke mase awal2 pregnant dulu ngan kawan2 kat opis...pastu nan ado dah......
ktorg melalak sampai lupe nak g lunch...konon nk lunch ayam kampung kat cheras kul 12...last2 kul 2 baru kuar...hehe....

mummy & daughter berkaraoke.....

tapi ayam kampung kat cheras tu mmg the best la...kt tambah sampai 3 pinggan ok...ambil kesempatan coz tok mak ade..bole jaga kan mia jap sementara kt makan...kalo tak sebelum nie bukan main susah lg nak makan..mane x nye..nak pegang mia g..pastu nak jaga tangan mia yg gatal nak pegang sume bende alah kat atas meja...makan pun tak kenyang..huhu..biasala ade anak kecik mmg camtu...

selepas kekenyangan yg teramat sgt...ktorg g OU...xde wat pe pun sgt..tgk2 barang baby je..belikn mia puting botol yg baru...tukar yg 6 bulannye bg flow laju ckt...


tascha naik thomas....tgk tu kusyuk no main sampai x nak balik...dalm kete time nak balik tascha"said bye toy"....ala comelnye ank buah mak ngah nie.....

ktorg balik dalam kul 7 camtu....abah dari johor dah sampai kl time tu...along lak lepas anto ktorang terus balilk umah coz nak celebrate birthday abg faizor kat umah family in low die malam tu....

happy belated birthday abg faizor!!!!!!!!!!

lepas solat maghrib ktorg makan luar lg...makan kat sekinchan lak..tak sempat la nak masak..abah pose lak tu..cian kat abah tunggu kt masak lambat la pulak...

esoknye ktorg g umah abg nan (abg  ipar saya) kat rawang..kebetulan lak mak mertua kt dtg kl...ktorg stay sampai isyak..mak ngan abah pulak lepas lunch terus g umah along kat puchong...tido kat sane lak..

 kat rawang......ayah n anak ber posing....

Thursday, 8 September 2011

Selamat Hari Raya !!!!!

Assalamualaikum n Selamat Hari Raya kawan2 semua.....:)

msti sume skang tgh mood raya lg kn..hehe...same to me...:P
walaupun dah cuti seminggu tp rasa cam sekejap je cuti kn...malasnye rasa nk g keje..huhu...

korang sume...sempana hari raya nie..kt nk mohon ampun maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki kalo2 kt ade terkasar bahasa ke...terguris hati sape2 ke...

ok la...x sabar dah nie nk cite pasal raya lak..hehe..

tahun lepas raya sbg seorang isteri...tahun nie tambah lg 1 gelaran... sbgai ibu pulak..hehe..

tahun nie giliran beraya kat segamat johor pulak...dulu masa blum kahwin...mmg keje full time tolong mak masak untuk raya...tp tahun nie tepaksa la keje part time je...hehe...coz dah ade si kecik...mia asyik je nak berkepit ngan ibu...camne ibu nak tolong tok mak masak...cian tok mak masak sorang2..

5 perkara wajib yg msti ade pagi raya ..ketupat...lodey..sambal kacang...ayam masak merah ngan rendang daging...sodap sgt mak masak...kuih raya made in kedai je...kalo wat kuih raya silap2 mia masuk dlm oven..
pastu sesi salam raya n bg duit raya...yang paling best time tangkap gambo coz raya tahun nie kami 3 beradik ade...so cukup forum la kira2nye..

1st day raya mia baik je...g beraya lps menyusu mia trus tido je dalam kete...agaknye sedap sgt kot kete pakcu tu...pakcu beli kete baru tahun nie..so ktorg pun tumpang sekaki la...hehe..

salam raya tp x dpt duit raya pun:(

pic 1 family tp mia x pandang camera....:(

pic kami ber-3 di hari raya

 puk cu dgn ank2 buah nya....mia muka cam x ikhlas...huhu
baru nk gerak beraya

mia kepenatan

2nd raya baru balik kg belah abah kat simpang renggam.. 







pengalaman bf time beraya nie pulak...kat kampung kt pam skali je..hehe...tu pun sbb dah rs cam penuh je...x sompat la korang..lgpun mia asyik bf je..yg bestnye time g beraya..x yah nak bwk botol susu or air panas...kalo mia nangis2 tu trus je bf...

cuti raya nie ktorg sempat g berurut kat pemanis....mia pun berurut sekali....rupe2nye mia terkehel kat bahu n leher..sepupu mia, tasha pun same gak...abg faizor (abg ipar kt) yg x pernah berurut pun join gak..hehe..tukang urut tu suami isteri..diorang kalo urut mmg sedap..x sakit pun...

yg keciannye..time cuti aritu mia demam....batuk n selsema pulak makin teruk..ibu pun berjgkt ngan mia gak..g klinik mia kene sedut gas..doktor ckap kahak mia dah pekat..doktor ade bg antibiotik jgk..skang nie stil on antibiotik..kene mkn smpai abis br bole baik..

ktorg balik kl ari isnin...mmg dh decide awal2 nk cuti sampai isnin..takut jem..alhamdulilllah..ari isnin tu smooth je jalan...x jem pun...gerak dalm kul 10 pagi camtu..sampai dalam kul 1ptg...

InsyaAllah..cuti 1 Malaysia nnti balik Penang lak...

tok kat kampung...tunggu mia k!!!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...