Tuesday, 23 August 2011

Exam Kursus KAAK

Salam..kawan2..

Khamis nie kt ade exam bertulis KAAK.(Kursus Asuhan Awal Kanak-Kanak)....
Skang nie duk pulun study....huhu..
Doakan kt berjaya ye n kuar soalan yg senang nk jwb..hehe...:)

Wednesday, 17 August 2011

Setelah lebih 2 minggu minum product Shaklee

Alhamdulillah....sepanjang pose nie production susu sangat memberangsangkan......murah rezeki mia...

kt penah cite pasal production susu kt lpas guna product shaklee kat n3 nie....time tu dapat dlm 5-6oz per session..tu pun dah cukup bersyukur...maklum la..bulan2 pose nie...susu myb akan kurang coz kurang makan n minum...tp sejak 1 minggu nie..production makin tambah lak...dah boleh dapat around 8-10 oz....pagi nie je kt pam dah dapat 80z lebih...happy sangat2....:)

mmg bebaloi2 la beli product shaklee nie...bdn pun tak letih cam pose dulu2....time dulu..asal petang je dah start x larat....perut pun dah start berbunyi...mula la tgk jam...bile nk berbuka....tp pose tahun nie dah tak macam tu walaupun kt menyusu mia...relax je cam org x pose lak...hehe...

hope akan berterusan sampai mia 2 tahun....n sonoknye my breastfeeding journey dah melepasi 6 bulan....

 nie la hasil pam pagi td....

ibu2 yg bf kat luar tu..kalo ade yg nak improve kn lag production...kt suggest minum Energizing Soy Protein(ESP) nie utk supplementry...

tp korang jgn lak harapkn supplementry nie semata2.. kene rajin pam selalu tau...minum air pun kene byk...baru la mantap....ok...

Mia Qaisara dah 6 bulan

Salam sume....rs cam sekejap je...alhamdulillah mia dah 6 bulan dah....besar dah anak ibu...

Semalam mia g cucuk kat klinik....time baru nak cucuk tu mmg meronta2 la nk dilepaskan.. mia menjerit kejap masa cucuk tu...agaknye sakit kot masa ubat tu masuk...huhu...next checkup 2 bulan lg...
dah x yah cucuk lg..just check berat je..status terkini mia:
-tinggi mia naik 1/2 cm je...huhu...61.5cm...
-berat mia skang dah 6.38kg...naik 0.48kg...
-ukur lilit kepala lak 40cm...

Perkembangan mia lak:

mia dah merangkak 2 3 tapak...duduk sebelah bontot je...kalo penat merangkak mia duduk menyendeng cam berposing tu...


mia dah pandai lipat kain...hehe..xdela..menyibuk je adalah...abis kain ibu lipat mia bukak balik...
dah main luar dari kawasan toto...tp x berani nak masuk bilik,dapur n bilik air lg..jalan2 kat hall je..


 cbuk nak main latop time ayah tengah guna latop...



officially mia dah boleh makan...start makan ari ahad lepas...skang pagi2 je kene wat bubur mia..kalo bg air masak x mau minum pakai puting...nak pakai cawan cam ibu ngan ayah...
x nak mandi baring dh..asyik nak meniarap je dalam bath tab..
dah start tido lambat...dulu tido lepas maghrib...skang tido kul 11....kadang2 kul 1....
dah pandai manja2 nagan ibu ayah...malam2 ajak main...kejut ibu ngan ayah bangun...duk sondol2 kat kaki n perut ...pastu letak mulut n pegang2 muka ibu ngan ayah...pastu ckap2 n gelak2...kalo x layan nnt marah....
dah pandai kenal orang...kalo org lain pegang mula la tak senang duduk... 
 
kat TASKA lak:
dah tukar bilik lain..bilik 6 bulan hingga 1tahun...
dah pandai naik atas badan kawan2 lain...dulu2 kawan2 suka naik atas bdn dia...hehe...
dah pandai sembang ngan kawan2...

Conclusionnye mia membesar dgn cht n penuh kasih sayang.....:)
tak sabar nak tgk perkembangan mia seterusnya....koranng yg dah ada anak pun mesti same cam kt gak kn....:)

Monday, 15 August 2011

Jalan TAR & SOGO

salam..kawan2 sume..ape kabo..hope sume ceria2 ok walaupun pose dah separuh bulan nie....tinggal lg separuh bulan je..pastu kt rayaaaaa...:)

so sempena dah nak raya nie..korang sume dah prepare ke utk raya..ke ade yag dah siap dah bj raya..
Dalam sejarah hidup...tahun nie paling lambat prepare bj raya..selalunye bj raya kt tempah..tp tahun nie beli dh siap je...tu pun x beli2 lg..huhu....

teringat zaman bujang2 dulu...mak yg prepare bj raya n sume2 utk kt...mak kt nie express..1 bulan sebelum pose bj raya dah siap...bile dah kawin nie sume nye wat sendiri....dah biasa mak yg handle sume utk raya..skang dah x pandai nak handle sendiri...hehe...mmg anak mak...sila jgn jd mcm saya k...

tahun nie mak belikn bj utk cucunye aje...amboi mia..baju raya dah ada...kasut pun dah ada...ibu ngan ayah blum ade pape lg...:(

so kt, mijie n mia redah la jalan TAR n SOGO  sabtu lps dgn hasrat nk cr bj raya la konon2nye...tp last2 ktorg balik dgn tangan kosong je....ktorg g pun dah petang..dalam kul 4 camtu...utk mengelakkan jem ktorang naik lrt STAR je...mijie parking kat sentul...time tu hujan so xde la rs penat..hehe...tp mak oi...sampai je kat stesen bandaraya dh nampk org ramai beratur beli tiket...kat SOGO lg la macam ulat....Jalan TAR pun 2x5.....huhu..mmg jem...nak jalan pun kene lenggang kangkung...
kt nie kalo pilih bj x bole ramai2 camtu...poneng2...so hari tu ktorg g just survey2 je la dulu...hari nie..insyaAllah lepas keje br g....

nk cite la ckt nie..ms kat jakel konon nak cr bj melayu mijie...tema tahun nie hijau..nak cr same warna ngan bj yang tok mak beli utk mia....saiz mijie dah tentu la s....n mmg susah nak cr yg suite ngan bdn mijie....tp ktorg br nak survey2 je...yg nyampahnye jurujual kat ctu dok paksa2 suro beli...bj tu dr asal 2 ratus lebih...tp sbb nk ktorg beli gak sampai turun jd 100 ringgit je...mak oi...sampai serendah tu..tu blum lg ktog yg tawar...huhu..agaknye bj yg harga 70 lebih tu kalo tawar bolr dpt smpai 10 hinggit ke...haha...tp ktog tetap x beli gak...kn dh kate nk survey dulu..x reti2...

ktorg buka pose pun kat kedai kasut...minum air mineral je dulu...sodehnye...tp mmg ramai org kat jalan TAr berbuka sampai duduk kat tepi2 kedai tu....ingat nk berbuka kat sogo..tp serabut gile...last2 balik naik kete g makan kat gombak...aman damai...

pastu balik tido...zzzzzzzzzzzz...penatnye kaki....

mia sgt behave aritu..ank ibu kalo jln memg no.1......



lihat la mia yg excited......maklum la 1st time g SOGO n Jalan TAR....:)

Thursday, 11 August 2011

Balik Kampung Bukit Mertajam, Penang

Salam kawan2 sume...rs cam dah lame lak x tgk blog..
weekend aritu kt balik penang....patutnye sambung cuti sampai ari Isnin je..tp tersambung sampai ari selasa lak..huhu...

ktorg gerak after office hour...x balik umah dh..takut mijie x tahan mengantuk...oleh sbb ktorang x balik umah terpaksa la mandikn mia kat tempat rehat highway tu...x mandikn kat toilet coz mijie bole tgk mia mandi gak n tolong2 ckt...


mia mmg kt yg mandikn ari2...kt tak bg pengasuh mandikan...mula2 dulu risau takut pengasuh tak bole nk handle mia coz leher mia x kuat lg....tp skang bile pike2 balik..better kt yg mandikn mia event leher mia dh keras...time mandi tu la moment yg paling sonok n best which is waktu tu kt kt bole sembag2 ngan mia n main2 nga mia...

ktorg sampai dalam pukul 11....awal gak la sampai...+- berbuka & mandi mia dh dekat sejam lebih...
biasanye ktorg gerak pas magrib n sampai dlm kul 12 lebih camtu...

perjalanan pun lancar je..cuma mia je la tak reti duk diam dah skang dalam kete...dulu stil bole duk seat depan..skang dah x bole...sume bende die nk pegang...pastu cbuk nk meniarap dlm kete..so terpaksa la duk seat belakang..luas ckt..mia pun bole meniarap...pas berbuka...kereta gerak terus df mia n tido...tp bukn df duduk k..kt df mia sambil baring mcm kat umah....korang bayangkn la dlm kete camne...huhu...ape2 aje la..janji tido...

tok(MIL) kat kg. bukan main sonok lg dpt jumpe mia..last jumpe mia lom pndai meniarap lg...skang dh nk merangkak n nk duduk dh...

paginye ktorg g melawat marina(cousin mijie)..sebelah umah je...hehe...dia baru pas pantang...g tgk baby dia sekali, baby afiya...afiya sebaya la ngan mia n nnti bole sekolah same2..tp ktorg telupa nk beli hadiah lak...so petang tu ktorang kuar cr kedai baby....ingtkn nk g kedai dekat2 je kat bukit mertajam...last2 ktorg g supermarket gurney kat sebelah pulau..ala yg kene tempias tsunami tu...bukn main jauh g bejalan buln2 pose..mia seperti biasa..mmg suke sgt....

ktorg g mothercare...utk afiya kt beli romper n topi untuk mia....n satu lg utk baby boy (anak cousin mijie gak)

ade satu lg yg kt beli utk mia...

soft chair........


guna softchair nie time makan je...tp time main pun bole gak...senang nnt nk bg mia mkn..softchair nie brand karibu...lebih kurang cam bumbo seat gak..tp nie murah ckt..baru lebih kurang 130 lebih camtu...

tepat kul 5 mia dah mula duk isap2..tandanya dh lapar...lepas nenen mia trus tido n ktorg pun trus balik....

nak cite pulak peel mia lak kat kg penang..

cian kat mia..duk kat kg. abis muka tangan kene gigit nyamok...hehe...tambah lak ari ahad aritu bukan main panas lg..mia mmg mngamuk sakan la...kat taska mia dah biasa ngan aircond..bile panas ckt dah x leh tido....

utk mentido kan mia..ktorg g jalan2 tesco...mula2 bwk mia main dulu..pastu ktog g kat tempat2 sejuk mcm peti  ais tu..baru la mia cam nmpk happy ckt...pastu trus df n tido...almost 1 hour mia tido kt Tesco..kt tunggu sampai mia terbangun..baru balik umah..hehehe...




skang dh pandai kenal org...nak main ngan org tp dgn syarat ibu ngan ayah kene ada gak n x mau org lain dukung.....kalo x dia ngamok..

duit raya pun mia dah dpt..lom raya g nie..hehe..actually tahun nie turn beraya di segamat lak..tu la dh dapat duit raya siap2..xpe2..nnt cuti 1 malaysia balik penang k...

nie kt tepek gambo mia ngan tok kat kg k.. :)






Thursday, 4 August 2011

Softplay untuk Mia...

Assalamualaikum kawan2...arinie mood amacam..ok ke..sahur pagi td makan ape...
pagi td kt makan biasa2 je...nasi+ikan bilis goreng+telor mata+sup sayur+sambal ikan....

mia sejak akhir2 nie dh pandai bgun awal pagi...pukul 4 je dah bangun...tp x ngamuk pun...bgun trus main...macam pagi td kt pun x sedar bile die bgun...time mia bgun kt duk kat dapur tgh prepare utk sahur...bile g depan tgk2 die duk tgh main sorang2...bile panggil je nama trus toleh n senyum...hehe..comel tol....pastu dlm 5.30 mia dah ngantuk2 balik nak tido..trus df dia n dgn kt2 sekali tetido..kul 6 baru bgun balik...
agaknye happy kot coz dpt toy baru lg...haha..kt nie asyik beli toy utk mia je la...xpe ke??

kali nie kt beli softplay pulak..kt order kat online je..
kt order softbook police car....bentuk cam buku...ade button utk bunyikan siren...mia suka sgt...pastu bile mia pegang2 ade bunyi cam plastik2..
softplay shape kt order yg circle, triangle n star...patutnye nk order yg square gak..tp dh sold out..
so ganti ngann wake up n square teether..hehe..square teether nie ade cam bunyi loceng...tujuan nk bg mia explore n kenal ngan bentuk2...


 mia dikelilingi toy2.....hehe...:)

kalo ikutkn ade satu lg nak beli....soft pillow..soft pillow nie buku cerita...tp dah sold out gak...takpe la..nnt dah ade stok nk beli la...bg mia main2 ngan toy2 yg nie dulu...

kawan2 kalo berminat bole la beli utk ank2...korang bole tgk kat online shop nad.... macam2 jenis toy ade...kt order isnin tghr camtu kot..esok pagi order dah sampai...bgusnye...cepat kn...

Wednesday, 3 August 2011

puasa hari ke-3 dah

Assalamualaikum semua...
hari nie dah masuk ari ke-3 berpose...korang mesti still kuat lg nk bertahankn..hehe...
camne pulk ngan kawan2 yg tgh pregnant or menyusu bdn...mesti mencabarkn...
alhamdulilah..dah masuk ari ke-3 nie tp kt still ok lg...:)
susu pun alhamdulillah still maintain...tp arinie pam 2 kali je coz tghr td ade discussion..x dapet la nk pam...huhu...
  nie hasil pam pagi td..50z...

petang nie pun same gak 50z...

nak tahu x rahsianye..hehe.. kt minum product shaklee..baru je try nie...

 Energizing Soy Protein(ESP) nie utk bykkn susu...

 Performance drink nie utk ketahanan bdn....

Performance drink tu siapa2 pun bole mkn...lelaki or perempuan...org yg kuat sukan mmg sesuai minum nie..untuk yg berpose pun sesuai..kt minum nie alhamdulillah so far bdn x rasa letih sgt...rs cam air 100plus tu..tp nie perisa oren...sedap....

ESP tu utk yg menyusu bdn mmg kt suggest minum nie...yg nie rasa soya la..tp x soya sgt la...

kt minum  semua nie waktu sahur...

kawan2 bole la try gak product nie....

hope kt sume same2 bole bertahan sampai 30 hari....k..

chaiyook.....:)

Tuesday, 2 August 2011

Mia dah mula nak makan...

lagi 2 minggu je mia dah nk masuk 6 bulan...sepatutnya mia start makan bile dh 6 bulan...tp mase balik kg aritu..kt dah terbagi mia makan...:(
kesian sgt kat mia...sebab dia cam dah lapar sgt nk makan..tak bole tgk org makan..msti dia nak jugak...mulut dah mengunyah2..pastu tangan dah mencapai2...kadang2 sampai nangis2...mula2 dulu just bg dia isap2 je...kalo dia gigit pkai gusi cepat2 kt tarik makanan tu...

weekend aritu kt try bg mkn gak....kt wat bubur nasi...berselera btul mia...tapi pastu mia cam kembung perut lak....cian kat mia...trus kt decide x nk bag la mkn dulu..tgu ckup2 6 bulan...mungkin dia kembung sbb perut dia belum matang ke...???


skang nie kt dok usha2 camne nk prepare utk baby yg baru 1st time nak makan....
kt ade jugak beli buku Resepi Sihat Untuk Si kecil anda...buku nie kt beli masa kursus KAAK...pegawai kesihatan yang suggest guna buku nie...kt nak kongsi ckt la dgn korang makanan pelengkap utk baby 6-8 bulan..



Berapa byk susu yg perlu anda berikan?
umur         bil.penyusuan sehari     jumlah susu setiap kali penyusuan
0-1 bln                  8                                          60ml
1-2 bln                  7                                          90ml
2-4 bln                  6                                        120ml
4-6 bln                  6                                        150ml

Bila untuk memulakan makanan pelengkap?
6bulan sbb masa nie sistem penghadaman dah cukup matang untk hadamkn makanan yang pejal. Baby jugak akan tunjuk tanda2 kesediaan utk terima makanan selain susu ibu seperti:
-boleh duduk dgn sedikit sokongan/dpt kawal kepala
-cepat lapar,meminta susu walaupun selepas diberikan susu/kerap menyusu.
-boleh kawal lidah dgn lebih baik.
-mula mengunyah.
-menunjukkan minat kpd makann yg anda makan seperti cuba merampas makanan dan membuka mulut.

Apa yang patut anda berikan?
mulakan dengan makanan berasaskan bijirin seperti bubur nasi selama beberapa minggu diikuti dgn bijirin lain, disusuli buah-buahan dan sayur-sayuran dan akhir sekali daging...tekstur makanan mesti dalam bentuk cair, puri, kisar atau lenyek....

Apa yang boleh anda lakukan?
-perkenalkan 1 makanan pada 1 masa, contoh mulakan dgn bubur nasi...bila baby mcm dh biasa dgn makanan tu lepas 4 hari baru kenalkn makanan lain pulak....yang nie penting coz nk bg baby biasakn dgn makanan tu n satu lg nak tau samada baby alah x dgn makanan tu...
-mulakan dgn kuantiti yg sedikit.

Sekerap mana anda patut beri makanan pelengkap?
untuk baby 6-8 bulan, makanan utama 2-3kali sehari....
makanan snek tak perlu beri tapi boleh diberi kalau baby boleh terima... 

Berapa byk yang patut diberikan?
sarapan                  : 1/2 cwn bubur nasi, 1 sudu besar tomato/lobak merah,1 sudu besar bayam/sawi hijau.
mkn tghr/mlm         : 1/2 cwn bubur nasi, 1 sudu lobak merah,1 sudu teh ikan,susu ibu
snek (lwt pagi/ptg) : susu ibu, 1-2 sudu besar buah-buahan

Elakakn makanan ini!!!
Ada jugak makanan yang boleh meningkatkan risiko baby mendapat alahan jika diperkenalkan terlalu awal...elakkan pemberian makanan berikut sebelum baby mencapai usia 12 bln:
-putih telur
-mentega kacangdan produk kacang yang lain
-makanan bercengkerang dan beberapa jenis ikan tertentu, seperti ikan kembung, pari dan keli.

Ramuan dalam masakan untuk baby anda
-guna bahan segar..jgn guna bahan dalam tin sbb kandungan garam tinggi..
-jgn tambah garam, gula, kicap terutama baby bwh 1 thn..jgn beri putih telur sblm baby capai 1 tahun.
-boleh campur susu ibu.


Petua jimat masa
-sediakan lebih drpd yg diperlukan 7 sejuk bekukn dalam dulang kiub/bekas kecil...so tak perlu la nk masak setiap hari...
-makanan perlu dicairkan dulu di bahagian bawah peti sejuk,bukn dlm singki or rendam dlm air.
-sediakan ramuan  sperti air rebusan lebih awal dan sejuk bekukan.

Petua keselamatan makanan
-mesti lah bersih.
-guna peralatan yg khas utk baby je...
-kalau makann tu dah di cair bekukn jgn sejuk bekukn sekali lg utk elakkan pertumbuhan bakteria dan boleh  jejaskan tekstur,kesegaran dan kandungan nutrien makanan..

dalam buku nie ade gak bagi resepi...nantii kt cite lg kat entry lain...:)

Monday, 1 August 2011

Balik Kampung, Segamat Johor

Assalamualaikum kawan2 sume...amacam 1st day pose...hope sume berjalan lancar...hehe..
tahun nie 1st day pose katne...kt pose kat kl je...cuti nk simpan untuk raya...

tp weekend aritu dh balik kampung sebelah Johor..kg kt la tu...hehe..sahur tadi mkn lauk yg di bawa dr. kg....mak tapaukn lauk kari ayam n nasi sekali...petang ahad tu mak ada wat pulut durian gak...emm...sedap...saje je kn nk teringat kat mknn bulan pose nie... huhu...

sabtu aritu...ktorang shopping kat Melaka...abah je x ikut...adik kesayangan sy telah mendapat gaji pertamanye...hurey...:)
so ape lg..dgn kebaikan hatinye sbg seorang pokcu...pokcu telah membeli sepasang kasut raya utk setiap ank saudaranye untuk raya thn nie..kt pun dapt gak..hehe..thank u adik....cayang la adik angh nie...:) 

ade gak beli romper utk mia....kat bj tu tulis i love breast milk....hehe..
pastu adik belanja mkn pizahutt....kat pizahut..ade lak sekumpulan adik2 remaja kat ctu duk pinjam mia pulak...diorang kate mia comel sgt...mia mmg suke la kene pegang2...hehe..
mia mmg sonok sgt la dapat bejalan...sampai x nk menyusu sebab exited terlebih...tp mmg penat la...
yg nike tu untuk Tascha,,anak buah & yg adidas tu mia punye....
ini lah rupenye mia pkai kasut raya baru...pokcu suro simpan..jgn pkai skang..pkai raya nnt...

thank u gak kat tok mak coz belikn baju kurung kat mia,warna hijau...nasib baik x besar sgt bj tu..elok2 je mia pkai..haha..mia dh ade bj raya..ibu ngan ayah blum shoping pape pun lg...



2 hari kat kg....mia x mau tido..asyik nk main je..bg main duk dak(nie panggilan manja tok mak n tok bah untuk kuda) bukan main suke lg...pegang x nk lepas...pastu nk berdukung je..x mau letak bwah langsung...x mau menyusu..takut sume org kat umah tinggalkn die agknye...bile tgh menyusu dgr je suara org terus x jd menyusu...tido pun x nk...so ape lg...asyik mengamuk je la....x ckup tido n lapar...sampaikn tok mak terpaksa ltk dlm buai...masuk je buai trus tetido...hemm.....malam pulak asyik mengigau je...menangis sambil tutup mata..


alhamdulillah nasib baik mia x mengamuk kat umah..petang semalam ondawy balik ke kl mia tido sambil menyusu..sampai kat umah terus sambung tido...x bunyi2...pukul 2 pagi td bile ayah mia terbangun tgk2 mia dh meniarap sambil termenung..x menagis pun...rindu agaknye kat umah..ayah letak balik kat tmpt tido trus mia isap2 jari nk susu..kt pun bgun trus bg susu n sambung tido sampai pagi...
agaknye mia x biasa kot kat tempat orang..dia lg selesa tido kat umah kot...
mia o mia.....

next week n k balik penang lak..kg. sebelah mijie lak...berpose kat sane lak nmpaknye...agaknye camne la peel mia lak..bole terime ke agknye suasana kat sane...tunggu dan lihat je la....


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...